Otvaranje izložbe “Brutalizam i renesansa” Jovane Radujko
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
22775
post-template-default,single,single-post,postid-22775,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Otvaranje izložbe “Brutalizam i renesansa” Jovane Radujko

Otvaranje izložbe “Brutalizam i renesansa” Jovane Radujko

Četvrtak, 15. septembar, 19 časova
KROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz s Malih stepenica)

U četvrtak, 15. septembra s početkom od 19 časova otvorićemo novu izlagačku sezonu u KROKODILovom Centru izložbom “Brutalizam i renesansa” Jovane Radujko. Izložba je prodajnog karaktera, a trajaće do 30. novembra.
Projekat Brutalizam i renesansa nastao je kao svojevrsni vid odgovora na arhitekturu Novog Beograda. Inicijalna ideja bila je želja autorke da kroz seriju slobodnoručnih crteža prikaže jedinstvene kadrove i lični doživljaj kraja u kom živi – da u svoj crtež upiše memorije i osećaj pripadnosti, i pokaže ambijente i atmosfere karakteristične za Novi Beograd kroz debljine linija, detalje i boje. Projekat se dalje razvijao kroz istraživanje arhitekture specifične za naše prostore, kroz pitanja forme, oblika, detalja karakterističnih za brutalizam / modernizam, odnosa puno – prazno, boje, praznine, i pre svega – utiska. Projekat trenutno broji preko 150 ilustracija, sa dugoročnim ciljem da prikaže što veći broj arhitekonskih dela sa prostora bivše Jugoslavije.

Jovana Radujko je rođena 1992. godine. Odrasla i živi na Novom Beogradu. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, gde je završila i master studije na odseku za Unutrašnju arhitekturu. Učestvovala u nastavi kao saradnik – demonstrator. Iskustvo u struci stekla u projektovanju stambenih objekata, sa naglaskom na enterijer. Samostalno se bavi dizajnom i ilustracijama, akcenat na ručnim crtežima. Stoji iza projekta Brutalizam i renesansa na kom radi od 2018. godine.