PROJEKCIJA FILMA “MINOR PEOPLE” KIRE MURATOVE I PREDAVANJE ANJE GLADIŠEVE
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
23402
post-template-default,single,single-post,postid-23402,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

PROJEKCIJA FILMA “MINOR PEOPLE” KIRE MURATOVE I PREDAVANJE ANJE GLADIŠEVE

PROJEKCIJA FILMA “MINOR PEOPLE” KIRE MURATOVE I PREDAVANJE ANJE GLADIŠEVE

Ućestvuje: Anja Gladiševa
Petak, 17. februar od 18h
KROKODILov Centar (Karađorđeva 43, ulaz s Malih stepenica)

U petak, 17. februara u KROKODILovom Centru od 18 časova održaće se projekcija filma “Minor People” ukrajinske rediteljke Kire Muratove (1934-2018.). Nakon projekcije filma ruska umetnica Anja Gladiševa održaće predavanje i razgovor sa publikom. Kira Muratova bila je nagrađivana ukrajinska rediteljka rumunsko-jevrejskog porekla. Iako su njeni filmovi često bili cenzurisani u Sovjetskom savezu, uspela je da postane jedna od najznačajnijih filmskih stvaralaca u savremenoj ukrajinskoj i ruskoj kinematografiji. Živela je i radila u Odesi od kasnih šezdesetih godina dvadesetog veka, a svoj poslednji film snimila je 2012. godine, nekoliko godina pre svoje smrti. Iako njeno ime nije toliko poznato široj javnosti, njen rad je poznat i priznat u filmskoj umetnosti i proučava se na filmskim akademijama.

“Minor People” je snimljen 2001. godine i predstavlja remek-delo filmske umetnosti iako nije zadobio adekvatnu pažnju javnosti. Muratova je poznata po radu sa glumcima amaterima, a u svetu njenih filmova ima mesta za predstavnike svih društvenih grupa i svih vrsta psiholoških osobina- od ekscentričnih bandita, modernih ukrajinskih biznismena i umetničkih ulizica do zamišljenih filozofa, sveštenika sa ulica i romantičnih policajaca.
“Minor people” ne spada ni u jedan filmski žanr, u njemu se prepliću elementi crne komedije, trilera, apsurda i melodrame. U njemu je precizno predstavljen izgled nove Ukrajine početkom XXI veka u kome je dominantan prikaz grada Odese- čuvenog evropskog grada mediteranske klime i jevrejskog nasleđa.

Ovaj događaj realizuje se u okviru izložbe “Krha, strasna, lična, politička odgovornost” koja je otvorena u sklopu projekta “Prostori slobode: Program jačanja lokalnih inicijativa” koji je podržan od strane Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).