Program Festivala KROKODIL 2024
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
26409
post-template-default,single,single-post,postid-26409,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Program Festivala KROKODIL 2024

Program Festivala KROKODIL 2024

Prošetajte do Muzeja Jugoslavije s decom, članovima porodice, prijateljima i/ili kućnim ljubimcima i obavezno ponesite svoje omiljeno ćebence kako biste piknikovali zajedno s nama u hladovini parka i uživali u besplatnim dnevnim programima. Ujedno ne zaboravite da na vreme obezbedite za sebe i svoje najmilije ulaznicu za sve tri nezaboravne junske večeri na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije uz miris lipa i još jedno druženje s ništa manje nego spektakularnom selekcijom spisateljica, pisaca, muzičarki i drugih KROKODILovih gostiju.

Večernji program na bini “u fontani” ove godine dovodi četvoricu korifeja savremene evropske (i ne samo evropske) književnosti. Matijas Enar iz Francuske, Arnon Grunberg iz Holandije,iračko-finski autor Hasan Blasim kao i naš dobro poznati prijatelj, književnik i prevodilac s našeg jezika iz Ukrajine, Andrij Ljubka, predstaviće se kratkim razgovorima s voditeljima i čitanjima iz svojih najistaknutijih dela. Na čuvenoj KROKODILovoj sofi ove godine razgovaraćemo s legendarnimrok-fotografom Brajanom Rašićem,istoričarkom Dubravka Stojanović i glumcem i piscem iz Sarajeva, Feđom Štukanom. Za muzičke nastupe zadužene su jedinstvena Duda Buržujka, istančana Jelena Petošević i Ane Paška koja na uzbudljiv način kombinuje elemente muzičkog nastupa i teatarskog performansa u svoje uvek uzbudljive muzičko-scenske mini-spektakle. Već legendarni pripovedni feministički festival PičPrič koji vodi apsolutna književna zvezda ovih prostora Rumena Bužarovska predstaviće storiteling u najnovijem i neočekivanom vidu a na KROKODILovoj bini će se tokom tri večeri povrh svega smenjivati i mlada zvezda domaće književne scene Nađa Petrović, ljubimac KROKODILove publike Marko Tomaš, fenomenalni i istančani Faruk Šehić, neobično produktivni i energični Filip Grujić, međunarodno poznat makedonski pesnik Nikola Madžirov te, last but not the least, Dora Šustić, kometa nove hrvatske književne scene.

Sve to majstorski vodi KROKODILovoj publici veoma dobro poznat dvojac – Mima Simić i Daško Milinović.

Što se dnevnih programa u Dečijoj, Debatnoj i Chill Out zoni tiče, i tu nas očekuje sijaset uzbuđenja.

Zajedno s najmlađim gostima u starosnom rasponu od 2 do 14 godina na Dečijoj zoni zabavljaćemo se na raznovrsnim radioničarskim programima koje vode naši ugledni gosti-predavači poput čuvene spisateljice za decu Jasminke Petrović,  Dese Muck iz Slovenije, Merce Gali iz Španije, Arianne Papini iz Italije, Cirkusfere, Marine Čabrilo, Svetozara Stevina iz Novog Sada te Marije Trkulje u cilju razvijanja mnogobrojnih znanja, od kreativnog stvaralaštva preko umetnosti veza, pet-terapije i cirkuskih veština. U okviru ove zone imaćemo i čitave uzbudljive pozorišne predstave na otvorenom – Šumsku bajku i Princeza na zrnu graška koje izvodi Putujuće pozorište Ćira.

U okviru Debatne zone premijerno će se dogoditi B2B susreti srpskih, regionalnih i međunarodnih izdavača pod nazivom Meet me in Belgrade za koje se nadamo da će postati tradicionalni program našeg festivala, vodiće se razgovori Jedan na jedan s nekim od najistaknutijih autora iz večernjeg programa, gledaćemo dokumentarni film Ukradena deca Ukrajine, razgovaraćemo o budućnosti književnih i prevodilačkih rezidencija ali i o skrivenim uticajima na porast nasilja u našem društvu kroz seriju Zašto kažeš ljubav a misliš na rat?, debatovamo i o građanskim pravima danas u Srbiji, medijskoj pismenosti, dezinformacijama i pokušajima promene naše osnovne kognitivne svesti putem različitih medija ali i o pozorišnom novitetu/staritetu – formatu scenskog čitanja dramskog teksta.

Zbog svega toga pozivamo vas da pažljivo proučite detaljan program festivala i odaberete svoje poslastice. Dođite na KROKODIL i uživajte u vrhunskim programima.

Detaljan program preuzmite klikom OVDE