Prvo veče festivala KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
26418
post-template-default,single,single-post,postid-26418,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Prvo veče festivala KROKODIL

Prvo veče festivala KROKODIL

Prve večeri šesnaestog po redu festivala KROKODIL, 21. juna od 20 sati na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije očekuju vas nastupi Nađe Petrović, Marka Tomaša, Faruka Šehića i jednog od najistaknutijih francuskih autora Matijasa Enara. Program festivala preuzmite OVDE

Pored razgovora s piscima najavljujemo i sofa intervju s Brajanom Rašićem, renomiranim muzičkim fotografom, koji će podeliti zanimljive anegdote iz svoje bogate karijere.

Uz sve to, uživaćete u mini koncertu Dude Buržujke, koji će dodatno upotpuniti atmosferu svojim jedinstvenim muzičkim stilom.

Mima Simić i Daško Milinović pobrinuće se za program i dobru zabavu.

Ulaznice za večernje programe možete nabaviti putem GIGS TIX prodajne mreže i onlajn preko new.gigstix.com, kao i u KROKODILovom Centru (radnim danima od 12 do 20 časova) i na biletarnici festivala sat vremena uoči početka programa.

Nađa Petrović (rođ. 1997) završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao i master iz filmske i TV režije, na istom fakultetu.

Sa šesnaest godina osvojila je treće mesto na konkursu Mladi književni supertalenti kad joj je objavljen roman “To je to”.  Njene priče objavljene su u zbirkama priča Priče sa gradskih ćoškova, Studentske priče  i Mokri(n) čvor.

Njen roman “Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate” koji je objavljen 2023. godine u izdavačkoj kući Geopoetika, ušao je u uži izbor za NIN-ovu nagradu, kao i u uži izbor za nagradu Beogradski pobednik.

Po njenim scenarijima snimljeno je desetine kratkih filmova koji su prikazani na preko 100 festivala širom sveta i nagrađivani su na Sarajevo film festivalu, Les Arcs festivalu u Francuskoj, Martovskom film festivalu, Beldocs film festivalu. Za film “Sve kako treba” dobila je nagradu za najbolji scenario na festivalu Bašta fest.

Režirala je kratke igrane filmove i kratki dokumentarni film “Drugi avgust”, koji je ove godine prikazan na nekolicini filmskih festivala.

Jedna je od scenarista serije “Apsolutnih sto” Srdana Golubovića i Ivana Kneževića.

Živi i radi u Beogradu.

Marko Tomaš je pesnik, pisac i kolumnista, rođen je u Ljubljani 1978. Školovao se u Mostaru i Somboru, radio u Sarajevu, Mostaru, Splitu i Beogradu, a  danas živi u Mostaru. Njegovi dnevnički zapisi, eseji, politički i sportski komentari objavljivani su na portalima i u časopisima širom regiona.

Autor je 16 zbirki pesama, među kojima su „Crni molitvenik“, „Regata papirnih brodova“, „Trideset deveti maj“, „Skratimo priču za glavu“ i „Stihovi iz automata“. Objavio je i zbirku pesama i priča „Odrastanje melanholije“, roman „Nemoj me buditi“, biografiju „Ivica Osim – utakmice života“, zbirku izabranih kolumni „Kolodvor i paranoja“, zbirku eseja „Pisma s juga“ i dramu „Noć s Aleksom“.

Pesme su mu prevedene na desetak svetskih jezika. Dobitnik je nagrade „Farah Tahirbegović“ 2014. i nagrade „Pincom“ za kratku priču 2004. Po motivima njegovih pesama Hrvatsko narodno kazalište Mostar postavilo je višestruko nagrađivanu predstavu „Gnijezdo“, a 2022. godine dramu „Noć s Aleksom“.

Matijas Enar je rođen 1972, studirao je persijski i arapski jezik i dugo boravio na Bliskom istoku. Živi u Barseloni. Enarov roman Zona (Akademska knjiga, 2016) kritičari su proglasili za jednu od najoriginalnijih knjiga desetleća i za njega je dobio više francuskih i međunarodnih književnih nagrada. Za roman Busola (Akademska knjiga, 2016) dobio je Nagradu „Gonkur“ za 2015. Roman Godišnja gozba Grobarskog bratstva objavljen je u izdanju Akademske knjige 2023. godine. Akademska knjiga priprema za objavljivanje roman La Perfection du tir (Nagrada „Pet kontinenata frankofonije“ za 2004). Ostali najznačajniji romani: Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima, ovenčan Gonkurovom nagradom gimnazijalaca za 2010. godinu, Remonter l’Orénoque (2005), Rue des voleurs (2012), Déserter (2023).

Faruk Šehić je pisac i ribar. Rođen u Bihaću, SFRJ. Tokom rata bio je pripadnik Armije BiH kada je i jedanput teško ranjen. Književni kritičari ga smatraju glasom tzv. pregažene generacije pisaca rođenih sedamdesetih godina 20. vijeka. Dobitnik je brojnih nagrada od kojih su najznačajnije: nagrada Meša Selimović za roman Knjiga o Uni za najbolju knjigu objavljenu na području Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore u 2011., nagrada EUPL 2013. (European Prize for Literature) za isti roman i nagrada XXXI Premio Letterario Camaiore – Francesco Belluomini (Premio Internazionale) za izbor poezije Ritorno alla natura. Knjige su mu prevedene na šesnaest svjetskih jezika i objavljene u dvadeset zemalja. Piše za dnevni list Oslobođenje. Živi u Sarajevu.

Julija Petković, poznatija kao Duda Buržujka, ostvaruje se u različitim oblastima umetnosti. Njeno primarno polje delovanja jeste gluma, budući da je završila glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, ali sve uspešnija je i u muzici. Numera koja ju je katapultirala među zvezde domaćeg interneta i žene koje pomeraju planine je pravo malo remek-delo.

Julija je autorka svih tekstova i muzike koje objavljuje pod svojim alter egom Duda Buržujka, a njeni nastupi su poput performansa. Aktivno vodi i Instagram stranicu Haikuzadanas, a pokušava da sebi i drugima razjasni ljude i pojave, a usput se bori protiv nametnutih klišea.