Andrij Ljubka i Nikola Madžirov na Festivalu KROKODIL!
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
26601
post-template-default,single,single-post,postid-26601,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Andrij Ljubka i Nikola Madžirov na Festivalu KROKODIL!

Andrij Ljubka i Nikola Madžirov na Festivalu KROKODIL!

Andrij Ljubka i Nikola Madžirov nastupaju 22. juna od 20 sati na Glavnoj bini Festivala KROKODIL!

Drugo veče Festivala obećava sjajne razgovore s istaknutim ukrajinskim i makedonskim autorima, piscima, pesnicima, esejistima i prevodiocima. Obojica su poznati po svojoj raznovrsnosti u književnosti, istražujući različite žanrove i teme.

Andrij Ljubka će najviše govoriti o trenutnoj situaciji u Ukrajini i na koji nači spaja svoj aktivizam, književni i humanitarni rad, s kakvim se izazovima suočava i da li mu je teško da sprovede svoje ideje do kraja u tako teškim uslovima. Nikola Madžirov, kao jedan od naizvrsnijih pesnika u Evropi danas, prema mišljenjnu Čarlsa Simića, pred publikom će pročitati neke od svojih pesama i govoriti o svom radu.

Andrij Ljubka je ukrajinski pisac, esejista i prevodilac, rođen je 1987. godine, diplomirao je na Vojnoj školi u Mukačevu, ukrajinsku filologiju na Univerzitetu u Užgorodu i balkanske studije na Univerzitetu u Varšavi. Autor je niza knjiga poezije, proze i eseja, a dobitnik je brojnih književnih nagrada.

Nikola Madžirov, pesnik, esejista i prevodilac rođen 1973. godine, njegova poezija je prevedena na četrdeset jezika. Njegove pesme i kritički tekstovi objavljeni su u prestižnim publikacijama kao što su American Poetry Review, Modern Poetry in Translation, World Literature Today i Times. Dobitnik je prestižnih pesničkih nagrada kao što su Hubert Burda i Xu Zhimo Silver Leaf.