Izveštaj s konferencije za medije povodom XVI Festivala KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
26617
post-template-default,single,single-post,postid-26617,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-27178

Izveštaj s konferencije za medije povodom XVI Festivala KROKODIL

Izveštaj s konferencije za medije povodom XVI Festivala KROKODIL

Na konferenciji za medije u KROKODILovom Centru danas je zvanično predstavljen program šesnaestog po redu Festivala KROKODIL. Programski direktor Festivala, Vladimir Arsenijević, predstavio je glavne zvezde evropske i domaće, odnosno regionalne književnosti koje će nastupati na festivalu. Među njima su francuski pisac i dobitnik Gonkurove nagrade Matijas Enar, holandski bestseler pisac Arnon Grunberg, irački pisac Hasan Blasim, kao i ukrajinski pisac i pesnik, prevodilac s našeg jezika Andrij Ljubka. Od domaćih i regionalnih autora izdvojeni su pripadnici mlađe generacije Filip Grujić, Nađa Petrović i Dora Šustić, kao i već etablirani autori Faruk Šehić, Marko Tomaš i Nikola Madžirov. Istoričarka Dubravka Stojanović, fotograf Brajan Rašić i glumac i pilot Feđa Štukan učestvovaće u sofa intervjuima dok će za mini koncerte biti zadužene Duda Buržujka, Jelena Petošević i Ane Paška. 

Milena Berić predstavila je program Debatne zone, koji će uključivati razgovore 1 na 1, radionice i debate. Razgovori 1 na 1 vodiće se s Matijasom Enarom u subotu, 22. juna od 13:00, s Andrijem Ljubkom istog dana od 14:30, s Hasanom Blasimom u nedelju, 23. juna od 11:30, i s Arnonom Grunbergom istog dana od 14:30.

Radionica Right(s) Therapy, organizovana u saradnji s Beogradskim centrom za ljudska prava, održaće se u subotu, 22. juna od 11:00. Ova radionica će se baviti pitanjima građanskih prava, načinima njihove zaštite i mogućnostima za pomoć i podršku u slučajevima njihovog narušavanja. Učesnici će imati priliku da podele svoja iskustva i dobiju savete.

Debate će se baviti različitim temama. Prva debata, ,,Zašto kažeš ljubav a misliš na rat?”, održaće se u subotu, 22. juna od 15:30. Ova debata će istraživati skrivene uticaje na porast nasilja koje šire politički akteri, legitimizaciju ekstremno desnih ideologija i jačanje nacionalističkih ideja u Srbiji, posebno među mladima. Učesnici su Dolores Milošev Erdeg, Yasserstain, Klara Hrvanović, Pavle Cicvarić, Smiljana Tucakov, Dubravka Stojanović, Jasminka Petrović i Tamara Marković, a moderiraće Milena Berić. 

Druga debata, ,,Fake News from the Past”, održaće se u nedelju, 23. juna od 12:45. Tema će biti medijska pismenost i pokušaji manipulacije putem medija. Učesnici su Arnon Grunberg, Ana Martinoli, Jasna Lambert, Dubravka Stojanović i Milijana Rogač, a moderiraće Milena Berić.

Treća debata, ,,Hrabrost – Proizvedeno u Ukrajini”, zakazana je za nedelju, 23. juna od 15:45. Učesnici su Andrij Ljubka, dr Alja Tatarenko i Monika Herceg, a moderiraće Andrej Ivanji.

Četvrta debata, ,,Razgovor o formatu scenskog čitanja dramskog teksta danas”, održaće se u petak, 21. juna od 17:00. Učesnici su Svetozar Cvetković, Bojan Đorđev, Dimitrije Kokanov i Tanja Šljivar, a moderiraće Beka Vučo. Nakon razgovora uslediće 25-minutno scensko čitanje fragmenta dramskog teksta ,,Urotnici” autora Igora Štiksa i Vladimira Arsenijevića, koje će izvesti studenti FMK, u režiji Ivane Milenović Popović iz DAH Teatra.

Marija Vuković Biserko predstavila je Dečiju zonu Festivala, koja uključuje bogat program za najmlađe u subotu i nedelju.

U subotu, 22. juna od 11:30, održaće se književno-likovni program ,,Skitam, čitam, crtam i pitam“ za decu uzrasta od 7 do 11 godina, pod vođenjem Jasminke Petrović i uz učešće autorki Merse Gali, Dese Muk i Arijane Papini. Istog dana, od 13 do 16 časova, deca uzrasta od 7 do 15 godina mogu učestvovati u radionicama cirkuskih veština koje vode članice Cirkusfere.

Kreativne likovne radionice za decu uzrasta od 4 do 9 godina biće održane u subotu i nedelju od 10:30 do 12 časova. Subotnju radionicu vodiće Natalija Trohimec, dok će nedeljna biti posvećena izradi stensila i kolaža u stilu Pop-arta, uz vođenje istoričara umetnosti Maje Vuković Biserko i Milana Adnađa.

Grupne radionice za decu uz asistenciju terapijskog psa održaće se u subotu i nedelju od 14 do 15:30 časova. Radionice realizuje Centar za PET terapiju Prijateljska šapa, a namenjene su deci uzrasta od 4 do 10 godina.

Pozorišne predstave za decu “Princeza na zrnu graška” i “Šumska bajka” održaće se u subotu, 22. juna od 16 časova, i u nedelju, 23. juna od 12 časova.

Stefana Pekez predstavila je program ,,Meet Me in Belgrade“, u okviru kojeg će se po prvi put na Festivalu KROKODIL okupiti izdavači iz Srbije, regiona, Evrope i Latinske Amerike. Učesnici će imati priliku da se povežu, razmene iskustva, diskutuju o izazovima i trendovima u izdavaštvu, te istraže mogućnosti za buduću saradnju. Program je osmišljen da podstakne konstruktivnu razmenu mišljenja i otvori vrata za nove inicijative u svetu književnosti.