Vladimir Arsenijević
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
2489
post-template-default,single,single-post,postid-2489,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Vladimir Arsenijević

Vladimir Arsenijević

Vlada_Arsenijevic_2_by_Nebojsa_Babic

Prvi roman U potpalublju (koji je ujedno i prvi deo predviđene tetralogije Cloaca Maxima) objavio je 1994. godine. Roman U potpalublju nagrađen je NIN-ovom nagradom za roman godine. Preveden je na ukupno dvadeset jezika, dok je istoimena pozorišna predstava po motivima ovog kultnog romana devedesetih nagrađena Sterijinom nagradom 1997. godine. Sledeći Arsenijevićev roman Anđela – drugi deo ciklusa Cloaca Maxima – objavljen je 1997. godine.

Posle boravka u Meksiku (maj 1999. – septembar 2000.), Arsenijević 2001. godine objavljuje knjigu Meksiko – ratni dnevnik. Ilustrovani roman Išmail, koji je nastao u saradnji s Aleksandrom Zografom, izlazi 2004. godine, a 2008. godine izlazi i njegova peta knjiga, roman Predator koji je dobio Nagradu za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije. 2009. godine objavljuje zbirku eseja pod nazivom Jugolaboratorija. 2011. objavljuje i svoju sedmu knjigu, ilustrovanu novelu Minut – put oko sveta za 60 sekundi koja je nastala u saradnji s Valentinom Broštean. 2013. godine izlazi njegov novi roman Let.

Od 2000. do 2007. godine Arsenijević je vodio beogradsku izdavačku kuću Rende, posle čega prelazi u zagrebačku izdavačku kuću VBZ, gde radi kao urednik njenog beogradskog ogranka do proleća 2011.

Jedan je od osnivača regionalnog književnog festivala Krokodil, a kolumne i eseje redovno objavljuje u više štampanih i elektronskih medija u čitavom regionu.

Živi u Beogradu.