Pesničenje
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
1581
post-template-default,single,single-post,postid-1581,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Pesničenje

Pesničenje

 

Pesničenje, trening aktivnog čitanja poezije  u javnim prostorima, nastao je kao inicijativa umetničke grupe „Škart“ u novembru 2008. godine sa ciljem da podrži pojedince da izraze kreativne potencijale, istovremeno promovišući novu formu predstavljanja i razmene stvaralaštva, i osnažujući neafirmisane umetnike da javno izlažu svoje stvaralaštvo.

Pesničenje pronalazi i podržava pojedince i grupe koje pišu poeziju van klasičnih/afirmisanih poetskih krugova, i omogući im da svoje poglede, želje, snove i strahove javno predstave publici, kako u svojoj sredini tako i u drugim mestima.

Pesničenje je medijum za promociju novih aktera poetske, umetničke i kantautorske scene, i podstiče neafirmisane umetnike i one koji se nisu oprobali u umetnosti da istraže sopstvene kreativne potencijale i preoblikuju svoju realnosti u formu performansa.

Pesničenje trasira prostor za glas “druge strane” – skrajnute i nedovoljno vidljive grupe i pojedince različitih socio-kulturoloških pozadina: aktiviste i pasivne, ruralne i urbane, subkulturne i laboratorijske, garažne i kuhinjske. Ipak, Pesničenje je otvoreno i za već etablirane stvaraoce koji imaju hrabrosti i znatiželje da se sretnu sa riskantnim temama, nestašnom, angažovanom i neindiferentnom publikom i neobeleženim i nekonvencionalonim prostorima.

U proteklih 17 meseci, organizovano je 16 festivala poezije i više manjih događaja u Beogradu, kao i 9 gostovanja u 6 gradova (Pančevo, London, Leskovac, Riga, Vranje i Novi Sad). Prikupljenim novcem od prodaje ulaznica, izdato je 11 knjižica poezije, a tokom marta je organizovana radionica slema.

Do sada je na sceni nastupilo preko 450 pesnikinja, pesnika, performera, kantautorki, strip autora i drugih umetnika i izvođača, a na događajima je prisustvovalo preko 5,000 ljudi, što čini Pesničenje jednim od najposećenijih događaja u Beogradu.

 

Tags: