Stigli rezultati konkursa Create In Residence
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
3486
post-template-default,single,single-post,postid-3486,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Stigli rezultati konkursa Create In Residence

Stigli rezultati konkursa Create In Residence

CinR_BCWT_01

CREATE IN RESIDENCE je novi, multidisciplinarni međunarodni program posvećen rezidencijalnim boravcima autora iz Srbije upartnerskim organizacijama u Švedskoj, kao i švedskih autora u Srbiji. Inicijator programa je Švedski institut,  a podršku programu pruža i Ambasada Švedske u Beogradu.

Tokom pilot faze, program je fokusiran na tri kreativna domena, pisanje, strip stvaralaštvo i dizajn. Udruženje KROKODIL u saradnji sa Baltičkim centrom za pisce i prevodioce (Baltic Centre for Writers and Translators) na ostrvu Gotland, kao i sa Centrom za strip umetnost iz Malmea (Comic Arts Center), realizuje program Writers in residence. Ovaj program pruža priliku piscima i strip crtačima iz Srbije da mesec provedu u ovim partnerskim organizacijama. Autori će imati priliku da unapređuju svoj kreativni rad, istražujući u Švedskoj, kao i da steknu nezamenljiva iskustva i umreže se sa piscima, prevodiocima i strip crtačima iz celog sveta.

Pored trojice autora iz Švedske koji su već bili deo razmene pisaca tokom ove godine (Olle Bergman, Hakan Lagher, Đorđe Žarković) u Beogradu će u okviru Kuće za pisce jedan mesec provesti i spisateljica Ann Hallstrom. Na Krokodilov konkurs Writers in Residence odazvalo se čak 42 pisca, odnosno 17 strip autora. Odluka partnera iz Švedske bila je da na mesec dana ugoste pisce Jasminu Topić i Bojana Babića, kao i strip autora Sašu Rakezića (Aleksandra Zografa).

Jasmina Topić (1977, Pančevo) piše poeziju, prozu, prikaze knjiga, eseje kao i kolumne za časopise i veb portale.  Koordinatorka je i  urednica edicije savremene poezije (Edicija Najbolja, UKKPP, Pančevo), i glavna urednica Zbornika poezije i kratke proze mladih s prostora bivše Jugoslavije ,,Rukopisi” u organizaciji Doma omladine, Pančevo.

Bojan Babić  (1977, Beograd) je dobitnik stipendije “Borislav Pekić” 2011. godine za omnibus-roman “Devojčice, budite dobre”. Njegov poslednji roman Ilegalni Parnas (2013), objavljen 2013. godine bio je u užem izboru za NIN-ovu nagradu kao i za regionalnu nagradu “Meša Selimović”. Kritike i prikazi njegovih knjiga su objavljivani u različitim medijima u regionu: Sarajevski Dani; Oslobođenje; RTS; Književni pregled; Booksa; Sic!; Novosti; e-novine; Beton; Yellow Cab)

Bio je gost predavač u okviru nekoliko škola za kreativno pisanje.

Saša Rakezić (1963, Pančevo ) poznat po pseudonimu Aleksandar Zograf, u jugoslovenskoj periodici objavljuje stripove počev od 1986. godine, a od početka devedesetih aktivnije objavljuje u inostranstvu (Fantagraphics Books,  Sijetla;L’Association, Francuska; Fandango Italiji, MMMNNNRRRG!, Portugalija; Centrala, Poljska; Nyitott Könyvműhely, Mađarska; Kapsimi, Grčka). Učestvovao je na brojnim internacionalnim strip festivalima i izložbama – od Lucca Comics i Napoli Comicon u Italiji, preko Toy Comics izložbe u pariskom Musée des Arts décoratifs, do velike samostalne izložbe održane u Cartoon Art Museum u San Francisku.

Pored programa Writers in Residence, Dizajn inkubator Nova iskra je organizovao svoj deo programa pod nazivom Designers in Residence u saradnji sa Kultrnim centrom Stpln, Univerzitetom u Malmeu i Form / Design centrom. Na konkurs za ovaj program prijavilo 82 autora. Po mesec dana u Malmeu provešće troje autora iz različitih sfera dizajna, i to su Manja Lekić, Nenad Dodić i Mirjana Utvić; dok će u Beogradu po mesec dana provesti Jenny Nordberg, Sophia Lithell i Poltus Johansson.

Izbor kandidata iz Srbije zajednički su sačinili svi partneri projekta iz Švedske. Učesnicima programa obezbeđeni su putni troškovi, smeštaj, stipendija, radni prostor i profesionalna podrška lokalnih partnera u Srbiji i Švedskoj. Program Create In Residence povezuje kulture kroz kreativnu produkciju, saradnju i razmenu. Create In Residence ima za cilj da podstakne lični i profesionalni razvoj autora i uspostavi nove veze između književnih i dizajn scena Srbije i Švedske.