Klemens Majer – pisac iz Lajpciga, novi je gost Kuće za pisce
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
3948
post-template-default,single,single-post,postid-3948,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Klemens Majer – pisac iz Lajpciga, novi je gost Kuće za pisce

Klemens Majer – pisac iz Lajpciga, novi je gost Kuće za pisce

Klemens Majer (1977, Hale na Sali) nemački je pisac, odrastao u istočnom delu Lajpciga. Po završetku gimnazije bavio se najrazličitijim poslovima, radio na viljuškaru i kao nosač nameštaja, čime je 1998. do 2003. finansirao svoje studije na Nemačkom Institutu za književnost u Lajpcigu. Za svoj prvi roman Als wir träumten (Kada smo sanjali) dobio je brojna priznanja, uključujući Književnu nagradu MDR-a, nagradu nemačke televizijske kuće za 2001. godinu, i Rajngau-književnu nagradu 2006. godine. Po ovoj knjizi snimljen je istoimeni film, u režiji Andreasa Drezena, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinalu.

Klemens-Majer-slajd

Godine 2008. za knjigu Noć, svetla dobio je nagradu Lajpciškog sajma knjiga. Ova knjiga je zbirka kratkih priča koje prate živote likova sa margine izloženih egizistencijalnim problemima. Knjiga je prevedena na hrvatski i na srpski jezik.

2010. godine objavljuje knjigu Gewalten. Ein Tagebuch.

Poslednji roman Klemensa Majera Im Stein objavljen je 2013. godine, a u 2016. će se pojaviti i u srpskom izdanju.

Boravak Klemensa Majera u Beogradu realizuje se u saradnji Goethe-Instituta i Udruženja Krokodil.