Mart sa INGOM ŠULCEM, jednim od najistaknutijih nemačkih pisaca
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
4019
post-template-default,single,single-post,postid-4019,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Mart sa INGOM ŠULCEM, jednim od najistaknutijih nemačkih pisaca

Mart sa INGOM ŠULCEM, jednim od najistaknutijih nemačkih pisaca

U martu će u Krokodilovoj Kući za pisce boraviti nemački pisac Ingo Šulce. 

Šulce (1962), jedan od najistaknutijih nemačkih književnih stvaralaca danas, rođen je u Drezdenu. Na Univerzitetu u Jeni studirao je klasičnu filologiju (starogrčki i latinski jezik) kao i germanistiku, i pre ujedinjenja Nemačke radio je kao dramaturg u pozorištu u Altenburgu.

ingo sulce photo

Nakon ujedinjenja, s prijateljima osniva novine koje uređuje u periodu od 1990 do 1992.

Od sredine 1990-ih živi u Berlinu, gde i objavljuje svoju prvu, veoma zapaženu zbirku priča 33 trenutka sreće (1995). Do sad je objavio četrnaest knjiga, a na srpski je prevedena samo jedna, zbirka priča Mobilni (VBZ, 2008, prevela Jelena Petrović).

Za svoje knjige osvojio je čitav niz nagrada, a usledili su i prevodi na preko dvadeset jezika. Ingo Šulce je član Nemačke akademije za jezik i književnost, kao i berlinske Akademije umetnosti. Godine 2013. dobio je i Književnu nagradu Bertold Breht.

Ingo Šulce će u Beogradu boraviti u martu tekuće godine, kao gost Krokodilove Kuće za pisce, u partnerstvu sa Goethe-Institutom. Šulce je tako četvrti nemački pisac u periodu od četiri godine, nakon Navida Kermanija, Marsela Bajera i Klemensa Majera, koji provodi mesec dana u Kući za pisce u Beogradu.

Tokom jednomesečnog boravka biće mu omogućeni svi uslovi da radi na svom novom rukopisu, a imaće priliku i da predstavi svoje delo pred ovdašnjom publikom, 10. marta od 20 sati u Narodnoj biblioteci Srbije.


HRONIKE PREOKRETA – razgovor s Ingom Šulceom, jednim od najistaknutijih nemačkih književnih stvaralaca danas

10.03.2016. od 20 sati

Atrijum Narodne biblioteke Srbije, Skerlićeva 1

Od pada Berlinskog zida do izbegličke krize u Evropi, od pozicioniranja bivšeg Istoka u savremenoj nemačkoj književnosti do pitanja pluricentričnosti nemačkog jezika, teme su razgovora s Ingom Šulceom, hroničarem raznih preokreta našeg vremena.

Program vode Milena Đorđijević i Ana Pejović.