Svetislav Basara
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
4213
post-template-default,single,single-post,postid-4213,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Svetislav Basara

Svetislav Basara

347198_svetislav-basara-0007-foto-vladislav-mitic_f

Svetislav Basara rođen je u Bajinoj Bašti 1953. godine. Autor je više od dvadesetak knjiga – romana, zbirki pripovedaka, drama i eseja. Dobitnik je više srpskih i međunarodnih nagrada za književnost, a njegov roman Fama o biciklistima smatra se jednim od najboljih romana druge polovine dvadesetog veka u srpskoj književnosti. Objavio je knjige: Napuklo ogledalo, Peking by Night, Kinesko pismo, Fama o biciklistima, Bumerang, Džon B. Malkovič, Kratkodnevnica, Looney Tunes, Mongolski bedeker (Nolitova nagrada), Na Gralovom tragu, Na ivici, Sveta mast, Ukleta zemlja, Srce zemlje, Uspon i pad Parkinsonove bolesti, Izgubljen u samoposluzi, Dnevnik Marte Koen, Stradija, Fundamentalizam debiliteta.

Nezvanična trilogija sačinjena od knjiga Meine Kampf, Dugovečnost i Gnusoba jedna je od najoštrijih a ujedno i najduhovitijih kritika srpskog fašizma. Basarina najnovija knjiga – Anđeo atentata – ovu kritiku podiže na još viši nivo. Kroz glas odavno mrtvog Franca Ferdinanda koji diktira svoja promišljanja nikad rođenom sekretaru koji mu je ispao iz stražnjice, ova knjiga daje jednu alternativnu, urnebesnu koliko i zastrašujuću istoriju dvadesetog veka i svih zabluda modernosti.

Prvi je dobitnik nagrade Fondacije Borislav Pekić.

Za roman Uspon i pad Parkinsove bolesti dobio je NIN-ovu nagradu za najbolji roman objavljen 2006. godine.

Za roman Anđeo atentata, Svetislav Basara nagrađen je nagradom Biljana Jovanović za najbolju knjigu u 2015. godini.

Drame su mu izvođene na mnogim scenama a knjige prevođene na engleski, francuski, nemački, mađarski, bugarski, italijanski, španski i makedonski jezik.