PREDAVANJA – festival KROKODOKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
15105
post-template-default,single,single-post,postid-15105,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

PREDAVANJA – festival KROKODOKODIL

PREDAVANJA – festival KROKODOKODIL

FESTIVAL KNJIŽEVNOSTI I ILUSTRACIJE ZA DECU KROKODOKODIL u epizodi KAKO SU LOLA I IVICA SPASILI BAJKE

14. – 17. novembar 2016.

program PREDAVANJA

Crvena sala Dečjeg kulturnog centra Beograd, Takovska 8

predavanja

Ovogodišnji festival književnosti i ilustracije za decu KROKODOKODIL ima i specijalni predavački program posvećen bibliotekarima, nastavnicima, učiteljima, pedagozima, roditeljima i generalnoj publici zainteresovanoj za književnost za decu i strip.
Kroz četiri predavanja pokušaćemo da osvetlimo različite teme koje se tiču savremenih čitanja bajki – kroz izlaganja Tijane Tropin i Ivane Baldasar – Petrović, osvetlimo ženski lik u savremenoj književnosti za decu kroz predavanje Lamije Begagić, a čujemo i uzbudljivo putovanje kroz intimni i profesionalni život uspešnog mladog sarajevskog strip autora Enisa Čišića.

Program:

PONEDELJAK (14.11.2016.) 19.00h


Predavanje
Prevodi za decu: umetnost i ideologija (na primeru bajki Oskara Vajlda)


Učestvuje: Tijana Tropin, teoretičarka književnosti i prevoditeljka

Rođena 1977. u Beogradu. Diplomirala 2000. na Filološkom fakultetu u Beogradu, odsek Opšta književnost sa teorijom književnosti. Objavila monografiju Motiv Arkadije u dečjoj književnosti (Institut za književnost i umetnost, Beograd, 2006) i tridesetak radova u periodici. 2015. odbranila doktorsku tezu „Teorijski aspekti prevođenja književnosti za decu sa stanovišta studija kulture“. Prevodi s nemačkog i engleskog. Važniji prevodi uključuju dela Marsela Bajera, Ulriha Beka, Martina Valzera, Elfride Jelinek, Franca Kafke, Gustava Majrinka, Herte Miler, Lea Peruca, Gerharda Podskalskog, Kristofa Ransmajera i Felicitas Hope.

Polja rada: književnost za decu, teorija i poetika prevođenja, fantastična književnost.

Zaposlena u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu od 2003. godine.

UTORAK (15.11.2016.) 19.00h


Predavanje
Život kao bajka: iskustvo, motivacija, inspiracija
Učestvuje: Enis Čišić (ilustrator i strip crtač)

Predavanju smeta, diže buku i najavljuje Bob Živković

ENIS ČIŠIĆ (Sarajevo, 1980.) Strip-crtač i ilustrator rođen u Sarajevu 1980. godine gde je i završio Akademiju likovnih umetnosti.Iza sebe ima dugogodišnje iskustvo u reklamnoj industriji radeći kao motion graphic animator. Autor je mnogobrojnih kaver-ilustracija za domaće i inostrane muzičare kao i velikog broja stripova i ilustracija objavljenih u regionu i u svetu. Među mnogobrojnim radovima svakako treba istaći strip-adaptaciju priče Karima Zaimovića po scenariju Aleksandra Brezara „Tajna Nikole Tesle“. 

SREDA (16.11.2016.) 19.00h


Predavanje:
Zašto je Sofija Jasminke Petrović neophodna kurikulumu i zašto se u njemu neće naći?
Učestvuje: Lamija Begagić, spisateljica

LAMIJA BEGAGIĆ (Zenica, 1980.) Diplomirala južnoslavenske književnosti na Filozofskom fakultetu, gdje je stekla zvanje profesorice jezika i književnosti. U Beogradu i Sarajevu objavila je dvije zbirke priča „Godišnjica mature“ i „Jednosmjerno“ koje su doživjele po nekoliko izdanja. Radi na trećoj knjizi, svom prvom romanu. Aktivno piše i za djecu, te je pokretačica i višegodišnja urednica magazina za predškolce i prvačiće „Kolibrić“. Članica je redakcije magazina za pravednije obrazovanje „Školegijum“, te stalna saradnica Urban Magazina, te portala Vox Feminae i lgbt.ba.

Učesnica je nekoliko stručnih konferencija iz oblasti rodnih i ženskih prava od kojih naročito izdvaja međunarodnu akademsku konferenciju „Plivati mimo struja: diskursi ženskog autorstva u postjugoslovenskom kontekstu“ održanu 2015. godine na Slavistici Univerziteta u Halleu, Njemačka.

ČETVRTAK (17.11.2016.) 19:00
Predavanje
Princeza na zrnu praška – o rodnom i klasnom u bajkama
Učestvuje: Ivana Baldasar Petrović, profesorka književnosti

Ivana Baldasar Petrović diplomirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na odsjecima za talijanski i francuski jezik i književnost. Upisala doktorski studij iz književnosti pri istom fakultetu. Završila obrazovni program Ženskih studija pri Centru za ženske studije. Bavi se prevođenjem.

KROKODOKODIL je rezultat višegodišnje saradnje Udruženja „Krokodil” i Udruženja „OK – Obrazovanje i Kultura“.

Organizatori:

Udruženje KROKODIL,                                                                 Udruženje OK – Obrazovanje i kultura.logo-novi                                       ok-logo

Partner:

Dečiji kulturni centar Beograda

logo-dkcb

Festival pomogli: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i književna mreža Traduki, kao i Ambasada Švajcarske u Republici Srbiji.

grad-beograd-logoministarstvo-logotraduki-logobel_rgb_hoch_pos_en