EUROPOLY KONFERENCIJA #3
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
16271
post-template-default,single,single-post,postid-16271,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

EUROPOLY KONFERENCIJA #3

EUROPOLY KONFERENCIJA #3

9. novembar 2017. u 19 sati
Historijski muzej BiH 
Zmaja od Bosne 6, Sarajevo
OTVARANJE 6. OTVORENOG UNIVERZITETA
Otvaranje izložbe
Dejan Kaludjerović: Europoly – The European Union Identity Trading Game
Artist talk: moderatura Jelena Petrović
Trajanje izložbe: od 10. – 18. novembra

11. novembar 2016, 16h
SARTR – Sarajevski ratni teatar
Gabelina 16, Sarajevo

Debata u partnerstvu s Otvorenim univerzitetom
Šta da se radi… s Evropom?
Kriza, nejednakosti i migracije
Uvod i moderatura: Emin Eminagić
Referati: Danijela Dolenec i Igor Štiks
Ulaz slobodan

U Historijskom muzeju BiH 9. novembra u 19 sati, predstavljanjem umjetničkog projekta Europoly – The European Union Identity Trading Game umjetnika Dejana Kaludjerovića, biće otvoren šesti Otvoreni univerzitet pod nazivom Šta da se radi?.
Projekt je izrađen u formatu društvene igre nalik na Monopoly. Rad preispituje položaj imigranata u Evropskoj uniji, kao i samu ideju EU te jaz između ideala i prakse. Građani zemalja koje nisu članice EU a koji rade u zemljama članicama EU fotografisani su i zastupljeni u igri Europoly zajedno sa svojim profesijama. Sreća u velikoj meri determiniše mogući uspjeh ili propast “igrača” koji žele da postanu dio EU i preuzmu novi evropski identitet. Evropska unija definiše evropski identitet kao nešto što se može steći samo unutar EU i što je time rezervisano isključivo za građane Evropske unije, iako se Evropa ne okončava na granicama Unije. Ipak, EU ima moć da definiše identitete, moć da uspostavlja pravila igre kojima se drugi moraju povinovati. Potrošačko društvo Evropske unije stvorilo je pravilo po kojem je “sve na prodaju” uključujući čak i naše identitete. O ovim i drugim temama koje su poslužile kao inspiracija za instalaciju Europoly – The European Union Identity Trading Game s autorom će razgovarati kustoskinja Jelena Petrović. 


Instalacija Europoly – The European Union Identity Trading Game 
biće postavljena od 10. do 18. Novembra 2017. u Historijskom muzeju BiH.


Posle beogradskih i zagrebačkih konferencija 11. novembra 2017. u 16 sati u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) počinje treći krug Europoly debata. Šta da se radi… s Evropom? Kriza, nejednakosti i migracije naslov je sarajevskog izdanja Europoly debate koja se realizuje u partnerstvu s Otvorenim univerzitetom, ovaj put u formi javne rasprave. Raspravu će moderirati Emin Eminagić, a uvodne referate o sadašnjoj krizi Evropske unije, velikim socijalnim nejednakostima, mjerama štednje, izbjegličkom i migrantskom talasu kao i rastu ekstremne desnice predstaviće Danijela Dolenec i Igor Štiks.

O SERIJI REGIONALNIH KONFERENCIJA EUROPOLY


Serija regionalnih konferencija EUROPOLY je multidisciplinarni projekat koji se bavi temom migracija, prevashodno s područja zapadnog Balkana u zemlje centralne i zapadne Evrope, od velikog talasa ekonomskih migranata (takozvanih gastarbajtera) iz šezdesetih i sedamdesetih godina 20. vijeka preko desetina hiljada ratnih izbeglica iz 1990ih, anti-provincijskih odlazaka mladih uglavnom u svjetske metropole do konstantnog odliva mozgova te najnovije izbjegličke krize koja se preko Balkana kreće prema evropskim zemljama. Misija serije regionalnih konferencija EUROPOLY jeste da na dinamičan način, istraži i mapira bogat društveni, kulturni i umjetnički uticaj koji je ovaj dugotrajan migracijski talas izvršio kako na region zapadnog Balkana tako i na zemlje koje su najčešće predstavljale finalnu migrantsku destinaciju. Iseljavanje i dislociranje iz zemlje porijekla često pokreće mnoga dodatna pitanja povratka, pripadnosti i različitih posljedica koje taj proces ostavlja na identitet pojedinca.

Organizatori: Udruženje CRVENA (BIH), BLOCKFREI (AU), Udruga BIJELI VAL (HR), Udruženje KROKODIL (SRB)
Lokalni partneri: Muzej Jugoslavije, Goethe-Institut Zagreb, KIC, Otvoreni univerzitet Sarajevo, Volkskundemuseum Wien
Projekat su omogućili: Allianz Kulturstiftung, ERSTE Fondacija, Ministarstvo kulture Republike Austrije, Grad Beč, Austrijski kulturni forum u Srbiji, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, EUROCOMM PR.