Januar u KROKODILovoj Kući za pisce
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
16413
post-template-default,single,single-post,postid-16413,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Januar u KROKODILovoj Kući za pisce

Januar u KROKODILovoj Kući za pisce

Photo Copyrights Thomas Kierok

Prvi gost KROKODILove Kuće za pisce u 2018. godini, jedan od najistaknutijih pesnika sa Balkana, Nikola Madžirov stigao je iz Makedonije. On je ujedno i  62. autor – gost KROKODILa koji boravi na mesečnom rezidencijalnom boravku u Beogradu. Nikola će nastupiti kao specijalni gost na književnoj večeri pesnikinje Ane Ristović u sredu 17. januara od 19 sati u okviru Poletovih (Cetinjska 15a) Stiholet večeri i u okviru KROKODILove književne večeri 24. januara od 20 sati u UK Parobrod na kojoj će razgovarati o poeziji, sopstvenom  stvaralaštvu i nagradama.

Nikola Madžirov je rođen 1973. godine u Strumici/Makedonija gde živi i danas. Radi kao liričar, esejista, literarni prevodilac i urednik. Koordinator je internacionalne mreže za liriku „Lyrikline“ i u tom svojstvu nadležan je za Makedoniju, a bio je i urednik za područje lirike u časopisu za književnost „Blesok“. Njegove su pesme prevedene na 30 jezika. Objavio je veliki broj knjiga, novija izdanja su Premesten kamen (Skopje 2007), Vo gradot, nekade (Skopje 2004); Nekade, nikade (Radovis 1999), Zakluceni vo gradot (Skopje 1999); Dobitnik je nagrade za autore iz Istočne Evrope Hubert Burda 2007. godine, te mnogih nacionalnih nagrada poput nagrade „Braća Miladinov“, „Studentski zbor“, „Aco Karamanov“. Poezija Nikole Madžirova istražuje kako ličnu, tako i kulturnu geografiju da bi osetila prirodu našeg kretanja kroz predele o kojima piše. Pesme su mu objavljivane u časopisima i antologijama Severne i Južne Amerike, Evrope i Azije; dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih nagrada i stipendija: „International Writing Program“ (IWP) na University of Iowa/USA; „Literarisches Tandem“ u Berlinu; „KulturKontakt“ stipendija u Beču; „Internationales Haus der Autoren“ u Grazu; „Literatur Haus NÖ“ u Kremsu i „Villa Waldberta“ u Minhenu.  Savremeni američki džez kompozitor Oliver Lejk, koji je sarađivao s Bjork i Lu Ridom, komponovao je muziku na neke od pesama Nikole Madžirova.

Program je podržala Evropska mreža za književnost i knjige Traduki.

KROKODILova kuća za pisce.

Razvijajući stabilne odnose s partnerima u zemlji, regionu i inostranstvu, a po ugledu na slične veoma popularne programe evropskih metropola, Udruženje KROKODIL osnovalo je prvi kontinuirani rezidencijalni program za pisce u Srbiji – KROKODILOVU kuću za pisce u kojoj od 2012. godine na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz mnogih regionalnih, evropskih a sve više i svetskih zemalja.