Borka Pavićević o festivalu KROKODIL uoči njegovog desetog jubilarnog izdanja
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
16472
post-template-default,single,single-post,postid-16472,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Borka Pavićević o festivalu KROKODIL uoči njegovog desetog jubilarnog izdanja

Borka Pavićević o festivalu KROKODIL uoči njegovog desetog jubilarnog izdanja

DESET GODINA KROKODILa

Meni se čini da Krokodil traje i mnogo duže od deset godina, mada je i deset jako, jako, mnogo u sredini u kojoj institucije tako brzo nestaju ili se “umire”, postanu obične i rutinske. Krokodil je sve obrnito od toga, nemiran je i sve je bolje organizovan.

Kako je sve veći broj darovitih učeesnika tako je veća i njihova samoorganizacija i vidljivost. Sigurna sam da će i učesnici Krokodila i publika zanavek pamtiti večeri na travnjaku niže Muzeja istorije Jugoslavije. Čini mi se da Krokodil traje i duže od deset godina zato što se sećam kada je organizovan prvi “Fak You” u CZKD-u pre mnogo više od deset godina i kada sam bila začudjena kako je u tišini, a potom sa aklamacijama, mnogobrojna publika slušala čitanje literature, čitanje poezije. Tada sam shvatila ono što mi se čini logičnim i lepim u Deklaraciji o zajedničkom jeziku. A to je, da je publika na prvom posleratnom literaranom festivalu bukvalno uživala u prepoznavanju i slušanju “drugog” jezika koji je zapravo tvoj. Krokodil je, dakle, jedna radna svetkovina u prilog jezika, značaja reči, čitanja, izražavanja, govorenja, artikulisanja, ponašanja. Krokodil je prijateljstvo po oruđu reči, po jeziku, i po jezicima, jedinstvena simbioza najrazličitijih reči i rečenica sa upitnikom, tačkom ili uzvikom na kraju. Što znači upitanost nad svim što nam se zbiva, plemenita i retka briga za svet, tačka, definitivno odbacivanje svega nacionalističkog, ksenofobičnosti, tačka na predrasude i klišee, na banalnost i opšta mesta. I uzvik za pametno, istinito, darovito, etično i lepo. Ako nam je išta potrebno za slobodu i sreću, pored zdravlja (pare se ovde ne računaju, odnosno mogu biti samo u funkciji), onda je to KROKODIL, neophodan tek onima koji odrastaju, jer odrastati sa Krokodilom, ili bez njega, nije ista stvar, nikako nije.”

Borka Pavićević

S obzirom na to da ove godine naš festival slavi 10. rođendan, skupljamo materijal za film posvećen dosadašnjim aktivnostima festivala KROKODIL. S tim u vezi, želeli bismo da Vas zamolimo da nam i vi kratko odgovorite na sledeća dva pitanja: Šta je za Vas KROKODIL? Da li je, u kojoj meri i kakav KROKODIL potreban danas i ovde? Odgovore nam možete poslati putem e-mail adrese: office@krokodil.rs

Hvala Vam što ste doprineli da prvih deset godina našeg festivala budu ovoliko uzbudljive i jedinstvene! Radujemo se Vašim odgovorima i vidimo na festivalu od 15. juna!