Lisandri Kola na festivalu Svetski dan(i) poezije
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
16467
post-template-default,single,single-post,postid-16467,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Lisandri Kola na festivalu Svetski dan(i) poezije

Lisandri Kola na festivalu Svetski dan(i) poezije

Pesnik iz Albanije Lisandri Kola, ujedno i 65. autor koji boravi u KROKODILovoj kući za pisce, učestvovaće sutra, 21. marta na festivalu Svetski dan(i) poezije u okviru programa Slušanje poezije od 20h u Kulturnom centru Beograda. Mesto na kome će se publika okupiti je Likovna galerija KCB-a, a potom će, krećući se od punkta do punkta imati priliku da čuje poeziju autora na njihovom maternjem jeziku.

Festival Svetski dan(i) poezije okuplja autore iz sveta i Srbije donoseći u Beograd novosti sa književnih i kulturnih scena Evrope i sveta. Pored autorskog čitanja pesama, na klasičan ali i nekonvencionalan način, festival naglašava produktivnost sadejstva poezije i drugih medija. Ovogodišnje izdanje posvećeno je temi odnosa jezika i društva, kroz primere mešanja poezije, performansa i kratkog filma.

Umesto termina „čitanje poezije“, uobičajenog za autorsko predstavljanje, uvođenjem termina „slušanje“ naglašava se činjenica da književnost nije samo individualna stvaralačka aktivnost već i polje razmene i suštinske društvene komunikacije.

U okviru dela programa pod nazivom “Slušanje poezije” u režiji Dare de Luke, učestvovaće i Lidija Dimkovska, Ana Ristović, Slobodan Tišma, Josip Kocev, Dejan Ilić, Adisa Basić, Vlado Martek, Katalin Ladik, Mirjana Frau Kolarski, Tomislav Marinković i Laslo Blašković.

Prevoditelji na događaju: Bojana Bratić Ivić, Dejan Ilić, Dragoslav Dedović, Biljana Andonovska, Vesna Strika i Irena Brkić.

Urednici festivalskog programa 2018.: Olivera Stosic Rakic, Dubravka Djurić i Vladimir Kopicl.

Lisandri Kola je autor, istraživač i prevodilac. Profesor je Univerziteta u Tirani gde na Fakultetu zaistoriju i filologiju predaje Albansku savremenu književnost i Istoriju soneta. Takođe, na katedri za novinarstvo predaje Teoriju prevođenja. 2014.godine postaje doktor književnih nauka. Njegova prva zbirka pesama “ Melodija harfe” objavljena je 2006. godine. Dve godine kasnije objavljena je zbirka pesama “ Rabin bez očiju”, a te godine (2008.) dobio je nagradu Robert Švarc Fondacije iz Tirane za najboljeg novog autora. Već je bio objavio nekoliko zbirki poezije, kada je 2011. objavljen njegov prvi roman “ Saga dana”. Objavio je mnogo naučnih članaka, kao i monografiju „The Fishtean Satire in Epic“, što je i njegov master rad. Njegova poezija objavljivana je na hrvatskom i engleskom jeziku. O njegovom delu „Slepi rabin“, 8.decembra 2008. godine, u Univerzitetskom magazinu Srbije, Milutin Đuričković objavio je članak pod naslovom „Traganje za smislom postojanja, O zbirci poezije Slepi rabin“. Njegova poezija je 2014. godine upriličena Nacionalnom nagradom „At Zef Pllumi“ (Prva nagrada za poeziju). Za zbirku poezije „Leptiri umiru u maju“, nagrađen je za literarnu inovaciju, metafizički stih i jedinstvenu tematiku. U saradnji sa Aristeom Kolom, 2017. godine osnovao je on-line magazin za književnu kritiku “Kêns”.

Dolazak Lisandrija Kole se realizuje u okviru projekta READING BALKANS koji je kofinansiran od strane programa Kreativna Evropa Evropske Unije.

Reading Balkans je regionalni projekat koji za cilj ima promociju književnosti sa prostora Zapadnog Balkana kroz obrazovanje i formiranje literarnog agenta koji će zastupati regionalne pisce na međunarodnoj sceni. Projekat je kofinansiran od strane Evropske Unije programom Kreativna Evropa.

KROKODILova kuća za pisce.

Razvijajući stabilne odnose s partnerima u zemlji, regionu i inostranstvu, a po ugledu na slične veoma popularne programe evropskih metropola, Udruženje KROKODIL osnovalo je prvi kontinuirani rezidencijalni program za pisce u Srbiji – KROKODILOVU kuću za pisce u kojoj od 2012.godine na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz mnogih regionalnih,evropskih a sve više i svetskih zemalja.

 

Detaljan program festivala Svetski dan(i) poezije pogledajte OVDE