Prvi autori iz Belgije u KROKODILovoj kući za pisce
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
16441
post-template-default,single,single-post,postid-16441,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Prvi autori iz Belgije u KROKODILovoj kući za pisce

Prvi autori iz Belgije u KROKODILovoj kući za pisce

U februaru 2018. godine u KROKODILovoj kući za pisce boravili su ekonomisti iz belgijske organizacije CADTM, Olivier Bonfo i Džeremi Kravat. Oni su ujedno 63. i 64. autor koji borave na rezidencijalnom boravku u Beogradu i prvi autori iz Belgije koji borave u KROKODILovoj kući za pisce. Olivier i Džeremi su u Beogradu proveli po 15 dana, pišući svoje radove, posvećujući pažnju ekonomskim problemima regiona.

 

Olivier Bonfo (Olivier Bonfond) je ekonomista i savetnik Centra za narodno obrazovanje Andre Genot (Centre d’Éducation populaire André Genot, CEPAG). Aktivista je i antiglobalista, član Komiteta za ukidanje ilegalnih dugova (Committee for the Abolition of Illegitimate Debts, CADTM), Belgijske platforme za ukidanje duga (ACiDe) i Komisije za istinu o grčkom javnom dugu. Autor je knjige Šta ako prestanemo da plaćamo? 10 pitanja/10 odgovora o belgijskom javnom dugu i alternativama štednje (Aden, 2012). Koordinator je web stranice  www.bonnes-nouvelles.be.

Džeremi Kravat (Jérémie Cravatte) je rođen 1987. godine u Liježu/Belgija. Diplomirao je na Univerzitetu Liježa na studijama popularizacije i razvoja. Aktivno je učestvovao u pisanju prve knjige o ekološkog dugu (The economy’s hidden dept). Bavi se koordinacijom građanske platforme za reviziju (ACIDe). Cilj njegovog rada je da proširi svest i popularizuje stalnu građansku kontrolu nad javnim finansijama. Zahvaljujući Krokodilovoj kući za pisce, sada radi na serijama video materijala i bukleta o pitanju javnog duga u Belgiji. Govori francuski, španski i engleski.

Komisija za ukidanje nelegitimnog duga (CADTM) je mreža 30 organizacija u više od 25 zemalja diljem 4 kontinenta. Fokusirajući se na sam dug i pitanja duga, glavni cilj njenih akcija i radikalne alternative koju ona predlaže je rad na svetu zasnovanom na suverenitetu, solidarnosti i saradnji među narodima, poštovanju životne sredine, jednakosti, socijalne pravde i mira.

Olivierov i Džeremijev boravak podržala je ambasada kraljevine Belgije u Beogradu.

 

KROKODILova kuća za pisce.

Razvijajući stabilne odnose s partnerima u zemlji, regionu i inostranstvu, a po ugledu na slične veoma popularne programe evropskih metropola, Udruženje KROKODIL osnovalo je prvi kontinuirani rezidencijalni program za pisce u Srbiji – KROKODILOVU kuću za pisce u kojoj od 2012. godine na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz mnogih regionalnih, evropskih a sve više i svetskih zemalja.