Ramiz Huremagić u KROKODILovoj kući za pisce
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
16497
post-template-default,single,single-post,postid-16497,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Ramiz Huremagić u KROKODILovoj kući za pisce

Ramiz Huremagić u KROKODILovoj kući za pisce

Gost KROKODILove kuće za pisce tokom aprila meseca je Ramiz Huremagić iz Sarajeva. On je ujedno i 66. autor – gost koji boravi u KROKODILovoj rezidenciji za pisce. Ovaj pesnik i scenarista će 27. aprila od 20 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju nastupiti u okviru konferencije pod nazivom “Svedočenje. Poezija. Jezik.” koja se nakon Sarajeva održava u Beogradu. Ovo poetsko – scensko iskazivanje i svedočenje sa unakrsnim ispitivanjem koje će beogradska publika moći da čuje i vidi – nosi naziv “Poema beogradske pobjednice”. Rečima i stihom, u neposrednom javnom iskazivanju, autor će, pod zakletvom poeziji, svedočiti o tome koliko znamo jedni o drugima, o istorijskim događajima, o samima sebi.

Ramiz Huremagić rođen je 1972. godine u Cazinu. Živi u Sarajevu od 1995. godine. Studirao je dodiplomske studije u Zagrebu i Sarajevu, a magistrirao na postdiplomskom studiju iz oblasti kriminologije i krivičnog pravosuđa u Kardifu u Velikoj Britaniji. Topovsko meso u čizmama od 1992-1995. Radio na istragama organizovanog kriminala preko devet godina. Ko-autor je, s književnikom Izetom Pervizom, scenarija za dugometražni igrani film Dim duhana, nagrađenog 2004. godine na Fondaciji za kinematografiju FBiH, a koji je bio uvršten i u zvaničnu selekciju CINELINK programa za razvoj scenarija Sarajevo Film Festivala. 2003. godine radio je na produkciji BBC serijala Days that shook the world – Sarajevo assassination, snimanog u Sarajevu. Godine 2013. objavljena mu je zbirka poezije U svijetu bučnih ljudi u izdanju TKD Šahinpašić kao jedan od nagrađenih radova Fondacije za izdavaštvo FBiH za 2012. godinu. Poezija mu je objavljivana u zagrebačkom časopisu Poezija, časopisu Novi Izraz, te brojnim portalima, časopisima i magazinima. Druga zbirka poezije Čekičanje vremena – o trenutku objavljena je 2016. godine u izdanju Centra SAMOUPRAVA iz Sarajeva. Ova zbirka je 2017. godine bila u užem izboru za najbolju zbirku poezije na konkursu Ratkovićevih večeri poezije.
Dolazak Ramiza Huremagića se realizuje u okviru projekta READING BALKANS.
READING BALKANS je projekat koji za cilj ima promociju književnosti sa prostora Zapadnog Balkana kroz obrazovanje i formiranje literarnog agenta koji će zastupati regionalne pisce na međunarodnoj sceni.

KROKODILova kuća za pisce.
Razvijajući stabilne odnose s partnerima u zemlji, regionu i inostranstvu, a po ugledu na slične veoma popularne programe evropskih metropola, Udruženje KROKODIL osnovalo je prvi kontinuirani rezidencijalni program za pisce u Srbiji – KROKODILOVu kuću za pisce u kojoj od 2012. godine na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz mnogih regionalnih, evropskih a sve više i svetskih zemalja.