KAD VAM POSAO RADI O GLAVI – o medijskim slobodama i položaju novinara danas –
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
16521
post-template-default,single,single-post,postid-16521,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

KAD VAM POSAO RADI O GLAVI – o medijskim slobodama i položaju novinara danas –

KAD VAM POSAO RADI O GLAVI – o medijskim slobodama i položaju novinara danas –

Četvrtak 24. maj 2018.

19h, KC GRAD

Učestvuju:

Brankica Stanković, Insajder

Ilir Gaši, Slavko Ćuruvija fondacija

Dejan Anastasijević, BBC Serbia

Dragan Bursać, Al Jazeera

Gost KROKODILove kuće za pisce tokom maja meseca dolazi nam iz Banjaluke. Dragan Bursać kolumnista medijske kuće Al Jazeera, novinar godine po odluci društva novinara BiH te ovogodišnji dobitnik nagrade European Press Prize 2018 je 67. autor – gost koji boravi u KROKODILovoj rezidenciji za pisce. četvrtak 24. maja od 19 sati u KC GRADu na večeri s Draganom Bursaćem razgovaraće Brankica Stanković, Dejan Anastasijević i Ilir Gaši.

U društvima našeg regiona, koja se listom deklarišu kao otvorena i demokratska, stanje medijskih sloboda je poražavajuće i beleži konstantan pad. Ne samo profesionalni novinari već i angažovani intelektualci kao i uzbunjivači suočavaju se s pretnjama političara, njima vernih medijskih kuća te navijački raspoloženog i konzervativno nastrojenog dela javnosti koji dominira našim javnim mnenjem.

Centri moći svoj uticaj na medije, a preko njih i na društvo, ispoljavaju kroz snažan pritisak na uređivačku politiku, uskraćivanjem finansijske podrške ili aktivnom kontrolom i tabloidizacijom medija. Iako u takvom ambijentu pojedini novinari podležu pritisku te svesno ili nesvesno vrše autocenzuru, mnogi i dalje svojim radom hrabro preispituju i koliko je god to u njihovoj moći pomeraju granice medijskih sloboda.

Da ta vrsta hrabrosti onog koji je redovno trenira može lako da košta glave, odveć je poznata činjenica. Svi znamo da je novinarstvo jedno od najopasnijih zanimanja. Pritom nisu ugroženi samo ratni reporteri već u velikoj meri i oni koji se bave istraživačkim novinarstvom, raskrinkavanjem sprega vladajućih struktura s različitim zakulisnim centrima moći kao i oni koji na različite načine uznemiravaju vladajući status quo. A šta činiti kada vam posao radi o glavi?

Dragan Bursać je rođen 1975. u Bihaću. Osnovnu školu završio je u Bosanskom Petrovcu, gde je i odrastao. Profesor je filozofije. Počinje da radi na radio Banja Luci 2000. godine. Vraća se kolumnistici 2007. godine i od tada radi kao redovan kolumnista na portalu Al Jazeera Balkan i  BUKA. Rad i opus je fokusiran na teme ratnih zločina na području bivše Jugoslavije, suočavanje sa prošlošću, humanost u ratu. Dragan Bursać je u martu ove godine u Budimpešti nagrađen najprestižnijom novinarskom nagradom European Press Prize u kategoriji «Mišljenje» za kolumnu pod nazivom  «Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica» , a Nagrada Novinar godine, koju dodeljuje Društvo novinara BIH, dočekala ga je po dolasku u KROKODILovu rezidenciju za pisce.  Dobitnik je i “UNICEF-ove” novinarske nagrade i nagrade “Srđan Aleksić”. Živi i radi u Banjaluci.

 Dolazak Dragana Bursaća se realizuje u okviru projekta READING BALKANS.

Reading balkans je projekat koji za cilj ima promociju književnosti i pisane reči sa prostora Zapadnog Balkana kroz obrazovanje i formiranje literarnog agenta koji će zastupati regionalne autore na međunarodnoj sceni.

KROKODILova kuća za pisce.

Razvijajući stabilne odnose s partnerima u zemlji, regionu i inostranstvu, a po ugledu na slične veoma popularne programe evropskih metropola, Udruženje KROKODIL osnovalo je prvi kontinuirani rezidencijalni program za pisce u Srbiji – KROKODILOVU kuću za pisce u kojoj od 2012. godine na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz mnogih regionalnih, evropskih a sve više i svetskih zemalja.