Debatni program festivala KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
16581
post-template-default,single,single-post,postid-16581,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Debatni program festivala KROKODIL

Debatni program festivala KROKODIL

Osim sofa-intervjua, izložbe, nastupa, čitanja te muzičkih performansa, festival KROKODIL će i ove godine organizovati raznolike tribine u okviru kojih ćemo se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

Debatni program održaće se 16. juna od 12 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Razgovor o poeziji te njenim formatima i alatima za komun

ikaciju pod nazivom Ko j*** knjigu! otvoriće KROKODILov debatni program u okviru koga će biti predstavljen VERSOPOLIS kao jedna od najuspešnijih evropskih platformi za promociju savremenog pesništva.

Namera razg

ovora koji će moderirati Svetlana Slapšak a u kome će učestvovati Ana Schnabl urednica VERSOPOLISaMarko Tomaš i Marko Šelić, jeste da problematizuje i u pitanje dovede medij knjige kao vrhunskog formata u koji se “pakuju” književna dela.

U okviru drugog dela debatnog programa predstavićemo knjigu Ranka Bugarskog Govorite li zajednički? Ili U kojoj je meri Deklaracija o zajedničkom jeziku postigla svoj cilj? Razgovor s Rajkom Glušicom, Jerkom Bakotinom i Idom Prester moderiraće Igor Štiks.

Od 15 sati emotovaćemo dokumentarni film “Najvažniji poziv u životu” koji je realizovan u okviru istoimene kampanje koju sprovodi Hemofarm fondacija u saradnji s Ministarstvom zdravlja Srbije u cilju povećanja broja donora i obezbeđivanja podrške novom zakonu o presađivanju ljudskih organa. Protagonisti dokumentarnog filma su ljudi koji dugi niz godina čekaju na transplantaciju organa. Projekciji filma prisustvovaće autorka Danica Vučenić, reditelj Mateja Rackov i direktorka Hemofarm fondacije Suzana Đorđević sa kojima ćete moći da razgovarate nakon projekcije. 

Film traje 42 minuta. 

Srbiji je potrebno najmanje 10 donora na million stanovnika kako bi nestale liste čekanja za transplantaciju, što bi bilo moguće promenom zakonske regulative i usvajanjem zakona o presađivanju ljudskih organa koji uvodi pretpostavljenu saglasnost davalaca organa. Ovo je treća godina otkako Udruženje KROKODIL podržava nacionalnu kampanju Hemofarm fondacije „Najvažniji poziv u životu“. U okviru ove kampanje ustanovljen je Nacionalni dan donora kao polazna tačka za menjanje svesti ljudi, rušenje predrasuda i informisanje javnosti o ovoj temi.