Jerko Bakotin, junski gost KROKODILove kuće za pisce
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
16836
post-template-default,single,single-post,postid-16836,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Jerko Bakotin, junski gost KROKODILove kuće za pisce

Jerko Bakotin, junski gost KROKODILove kuće za pisce

Gost KROKODILove kuće za pisce tokom meseca juna biće Jerko Bakotin iz Splita. On je ujedno i 67. gost – autor koji boravi u KROKODILovoj rezidenciji za pisce. Ovaj novinar, književni kritičar, esejista i putopisac učestvovao je u okviru debatnog programa ovogodišnjeg jubilarno desetog književnog festivala KROKODIL i to u celini pod nazivom GOVORITE LI ZAJEDNIČKI? ili u kojoj je meri Deklaracija o zajedničkom jeziku postigla svoj cilj? Debatni program festivala održao se u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21) od 12 časova u subotu 16. juna.

Jerko Bakotin (Split, 1984), diplomirao sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2008. do 2011. radio u zagrebačkom dopisništvu Novog lista. Od 2011. slobodni novinar. Surađuje s političkim tjednikom srpske manjine iz Zagreba – Novosti, Trećim programom hrvatskog radija, portalima kulturpunkt i lupiga.com te drugim medijima. Objavljivao književne kritike, eseje, prikaze i putopise u Zarezu i Quorumu. Surađivao s njemačkim medijima (Neues Deutschland, Deutsche Welle). Snimio više radijskih dokumentaraca iz raznih zemalja.

Trenutačno privodi kraju opsežni projekt TV serije o Kurdima i Bliskom istoku (za HRT), radi na rukopisu književnog putopisa iz Kurdistana te dovršava specijalizirani M.A. iz sociologije sukoba u Potsdamu.

Objavio je knjigu „ Bratstva, ubojstva, gajđin“ (2015). U Hrvatskoj je nagrađen za najbolji tekst u hrvatskom novinarstvu, reportažu iz Pojasa Gaze (2009), te i nagrade za novinarsku izvrsnost „Migration media award“ dodeljenu za jednosatni radijski dokumentarac „Jedan tjedan u Idomeniju“.

Boravak Jerka Bakotine se realizuje u okviru projekta READING BALKANS.

Reading balkans je projekat koji za cilj ima promociju književnosti sa prostora Zapadnog Balkana kroz obrazovanje i formiranje literarnog agenta koji će zastupati regionalne pisce na međunarodnoj sceni.

KROKODILova kuća za pisce.

Razvijajući stabilne odnose s partnerima u zemlji, regionu i inostranstvu, a po ugledu na slične veoma popularne programe evropskih metropola, Udruženje KROKODIL osnovalo je prvi kontinuirani rezidencijalni program za pisce u Srbiji – KROKODILOVU kuću za pisce u kojoj od 2012. godine na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz mnogih regionalnih, evropskih a sve više i svetskih zemalja.