OTVORILI SMO KROKODILOV CENTAR ZA SAVREMENU KNJIŽEVNOST
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
16874
post-template-default,single,single-post,postid-16874,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

OTVORILI SMO KROKODILOV CENTAR ZA SAVREMENU KNJIŽEVNOST

OTVORILI SMO KROKODILOV CENTAR ZA SAVREMENU KNJIŽEVNOST

Dragi prijatelji,

 

bez imalo lažne skromnosti izuzetno smo ponosni što – nakon deset godina različitih i veoma intenzivnih aktivnosti –  Udruženje KROKODIL napokon otvara vrata Centra za savremenu književnost.

Kad smo u leto 2009. godine počeli prvim izdanjem festivala KROKODIL, tek smo u obrisima naslućivali čime bi sve naše udruženje moglo da se bavi.

Vremenom smo, pored festivala i njegove putujuće verzije nazvane KROKODIL na putu, uvodili i druge redovne programe. 2012, tako, pokrenuli smo KROKODILovu Kuću za pisce kao do danas jedini redovni rezidencijalni program za pisce u našoj zemlji. 2013. premijerno je održan Festival književnosti i ilustracije za decu KROKODOKODIL. 2014 je godina kad smo pokrenuli Beogradsku debatu o Evropi dok smo 2016. počeli s regionalnom serijom konferencija Jezici i nacionalizmi koja je rezultirala čuvenom Deklaracijom o zajedničkom jeziku. I tako dalje, i tako dalje. Projekata i programa danas ima više nego što smo u mogućnosti da nabrojimo…

Tokom svih tih godina, međutim, maštali smo o samo našem književnom centru, fizičkom prostoru u kom bismo mogli da smestimo naše mnogobrojne aktivnosti ali i da proizvodimo programe na nedeljnom pa i dnevnom nivou te da Beograđanima i posetiocima našeg grada ponudimo mesto okupljanja svih onih ljudi koji veruju da književnost postoji, da je živa, zdrava i da uspešno uzvraća na različite kompleksne zahteve savremenosti.

Taj naš san konačno je doživeo svoju realizaciju upravo sad, u desetoj godini našeg postojanja. Verujemo da u toj podudarnosti ima i nekog višeg smisla. Zato bez imalo afektacije ponavljamo da smo ponosni-preponosni što smo najzad uspeli u tome.

KROKODILov Centar za savremenu književnost dokaz je da se i najsmeliji snovi ipak ostvaruju.

 

Dakle: dobro nam došli!

Vladimir Arsenijević

Osnivač Udruženja KROKODIL

 

NA ZIDOVIMA

Izložba “OKRUTNI OPTIMIZAM ili Naših prvih deset godina” – Prva decenija festivala KROKODIL kroz fotografije i plakate

autorka: Mirjana Kosić

fotografija: Marija Piroški/Srđan Veljović

Plakati i grafički dizajn: Johana Bogićević

Izložba je otvorena od 1. do 30. septembra.