Programi u poslednjoj nedelji septembra u KROKODILovom Centru
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
16924
post-template-default,single,single-post,postid-16924,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Programi u poslednjoj nedelji septembra u KROKODILovom Centru

Programi u poslednjoj nedelji septembra u KROKODILovom Centru

KROKODILOV CENTAR ZA SAVREMENU KNJIŽEVNOST

KARAĐORĐEVA 43

 25. 9. utorak, 19:00

ISTORIČARI PROTIV REVIZIONIZMA

Učestvuju: DUbravka Stojanović I Tvrtko Jakovina. 

27.9. četvrtak, 19:00

LIK I DELO No. 2: Mirjana Đurđević

Moderira:Vladimir Arsenić

U okviru tekućeg projekta “KO JE PRVI POČEO? – Istoričari protiv revizionizma” KROKODILov Centar u utorak 25. septembra od 19 sati s ponosom predstavlja razgovor dvoje najistaknutijih regionalnih istoričara i članova Radne grupe ovog projekta – Dubravke Stojanović iz Beograda i Tvrtka Jakovine iz Zagreba.

Projekat “KO JE PRVI POČEO? – Istoričari protiv revizionizma” pokrenut je kao odgovor pa i aktivan bunt relevantnih istoričara iz svih zemalja regiona na talas revizionističkih tendencija u regionalnim istoriografijama što naročito snažno obuhvata obrazovne sisteme i programe. Današnja deca se u školama, a najviše kroz časove istorije, podučavaju da prve komšije doživljavaju kao neprijatelje i suštinski pripremaju za neke nove buduće ratove. Vođen u ime multiperspektivne istorijske građe a protiv uskogrudosti surevnjivih i autoviktimizujućih istorijskih narativa, dominantnih u regionu, ovaj projekat stoji u sinergijskom odnosu s ranijim KROKODILovim projektom Jezici i nacionalizmi i posledičnom Deklaracijom o zajedničkom jeziku koja je prošle godine doslovno potresla region.

U četvrtak 27. septembra od 19 sati predstavićemo lik I delo autorke Mirjane Đurđević. Mirjana Đurđević je spisateljica, vlasnica vinarije koja polako stiče regionalni renome, kao i profesorka građevine na fakultetu. Napisala je sedamnaest romana. Za knjigu Kaja, Beograd i dobri Amerikanac dobila je regionalnu književnu nagradu „Meša Selimović“. Galerija njenih likova, na čelu s policijskom inspektorkom Harijetom, verovatno je najupečatljivija u novijoj književnosti ovih prostora. Teme njenih romana uvek su aktuelne i često pretiču stvarnost. Spremna da ruši tabue, da izneverava konvencije, da nam otkriva zanimljiviju i bolju prošlost Beograda i Srbije, Mirjana Đurđević govoriće o svojoj bogatoj spisateljskoj karijeri, nagradama, ulozi književnosti u proizvodnji vina, ali i obrnuto. Razgovor vodi Vladimir Arsenić.