Šta nam danas znači antifašizam?, REMARKERov podkast Zadovoljstvo u tekstu live, Nova slovenačka književnost, II Festival literature evropskog Mediterana, Nejednaki Ivane Dragičević i KROKODILKE No. 1 – Feminizam i Feranteizam predstojeće nedelje u KROKODILovom Centru
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
17000
post-template-default,single,single-post,postid-17000,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Šta nam danas znači antifašizam?, REMARKERov podkast Zadovoljstvo u tekstu live, Nova slovenačka književnost, II Festival literature evropskog Mediterana, Nejednaki Ivane Dragičević i KROKODILKE No. 1 – Feminizam i Feranteizam predstojeće nedelje u KROKODILovom Centru

Šta nam danas znači antifašizam?, REMARKERov podkast Zadovoljstvo u tekstu live, Nova slovenačka književnost, II Festival literature evropskog Mediterana, Nejednaki Ivane Dragičević i KROKODILKE No. 1 – Feminizam i Feranteizam predstojeće nedelje u KROKODILovom Centru

photo creds Aleksandar Dmitrović

KROKODILOV CENTAR ZA SAVREMENU KNJIŽEVNOST

KARAĐORĐEVA 43

22. oktobar, ponedeljak, 19 sati – LICEULICE predstavlja:”Šta danas znači antifašizam?”, debata. Vodi: Bojan Marjanović.

23. oktobar, utorak, 19 časova – “Zadovoljstvo u tekstu live” No. 2. Vode: Biljana Srbljanović I Vladimir Cerić.

24. oktobar, sreda, 19 sati – NOVA SLOVENAČKA KNJIŽEVNOST – predstavljanje izdavačke produkcije Založbe Pivec iz Maribora. Učestvuju: Petra Kolmančič, Bina Štampe Žmavc, Avgust Demšar, Stanka Hrastelj kao i urednik Nino Flisar.

26. oktobar, petak, 19 sati – Zatvaranje FLEM-a; Učestvuju: Jorgos Haritonidis, Jorgos Hristodulidis, Jana Rastegorac Vukomanović, Danijela Repman, Nemanja Kuzmanovski, Robert Simonišek, Neva Lukić.

27. oktobar, subota, 19 sati – PROMO: “Nejednaki” Ivane Dragičević. Vodi: Vladimir Arsenijević.

28. oktobar, nedelja, 19 sati – KROKODILKE No. 1 – “Feminizam i Feranteizam”, diskusija. Učestvuju: Nađa Bobičić, književna kritičarka, Irena Jovanović, književna kritičarka, Marija Ratković, autorka i kolumnistkinja Vodi: Iva Parađanin.

 Šta nam danas znači antifašizam?  Zašto je važno taj pojam ne posmatrati samo istorijski, kao puki označitelj za pokrete koji su se tokom II svetskog rata suprotstavili fašističkim i nacističkim snagama? Koliko nam je antifašizam važan kao okvir za razumevanje današnjih političkih kretanja? Zašto antifašizam mora u sebi sadržati i antikapitalizam? Zašto je nužno u antifašističku misao i praksu integrisati feminističke borbe, kao i borbe drugih progresivnih pokreta? Koliko i kako antifašizam može odgovoriti na globalni i lokalni rast desnice kome svedočimo? O ovim, kao i o mnogim drugim temama govorićemo na tribini “Šta nam danas znači antifašizam?” koju Liceulice, u saradnji sa KROKODILovim Centrom za savremenu književnost, organizuje sutra 22. oktobra sa početkom u 19 sati. Na tribini će govoriti Nađa Duhaček (Centar za ženske studije), Igor Štiks (pisac i predavač) i Vladimir Simović (sociolog). Moderator je Bojan Marjanović (urednik magazina Liceulice i pisac). 47. broj magazina Liceulice bavio se antifašizmom, a broj je podržala Rekonstrukcija Ženski Fond. Ulaz slobodan.

Nakon prošlomesečnog obeležavanja prvog rođendana REMARKERovog podkasta “Zadovoljstvo u tekstu” u utorak 23. Oktobra u 19 sati KROKODILov centar biće domaćin  drugog LIVE podkasta “Zadovoljstvo u tekstu live” No. 2. Vode: Biljana Srbljanović i Vladimir Cerić.  Ulaznice su u predprodaji 300 dinara i 500 dinara sa konzumacijom jednog pica po izboru.

sredu 24. oktobra sa početkom u 19 sati u saradnji sa izdavačkom produkcijom Založba Pivec iz Maribora KROKODIL predstavlja Novu slovenačku književnost. . Učestvuju: Petra Kolmančič, Bina Štampe Žmavc, Avgust Demšar, Stanka Hrastelj kao i urednik Nino Flisar. Ulaz slobodan.

U petak 26. oktobra od 19 sati u KROKODILovom Centru za savremenu književnost zatvorićemo II Festival literature evropskog Mediterana. Učestvuju: Jorgos Haritonidis, Jorgos Hristodulidis, Jana Rastegorac Vukomanović, Danijela Repman, Nemanja Kuzmanovski, Robert Simonišek, Neva Lukić. Ulaz slobodan.

subotu 27. oktobra od 19 sati u KROKODILovom centru predstavićemo knjigu Nejednaki prvu samostalnu knjigu Ivane Dragičević, jedne od regionalno najpoznatijih novinarki spoljne politike. Sa Ivanom će razgovarati Vladimir Arsenijević iz Udruženja KROKODIL.

Ivana Dragičević, novinarka koja već gotovo dve decenije prati spoljnopolitička zbivanja, u knjizi Nejednaki hvata se u koštac sa gorućim globalnim problemima današnjice, promišljajući ih i pišući o njima kroz prizmu svetskih događaja kojima je prisustvovala i intervjua sa brojnim državnicima i intelektualcima. Godinama putujući svetom, boraveći u različitim kriznim žarištima, autorka nam iz prve ruke svedoči o ključnim trenucima savremenog doba te ih stavlja u kontekst ponekad nepoznat domaćoj publici. Od intervjua sa Bašarom alAssadom, preko organizovanja prvog koncerta na teritoriji Evropske unije sirijskog rok benda u izbeglištvu, praćenja skupa G20 u Francuskoj i partijskog kongresa u Pekingu do Trumpovog govora u Varšavi, odnosno priča iza kulisa političkih događaja, autorka u knjizi Nejednaki pokušava naznačiti gde se danas nalazimo I u kojem se smeru kreću sveopšti (društveni) procesi. Ivana Dragičević nam u ovom izvrsnom delu donosi priče iz sveta politike i ekonomije propitujući fenomen nejednakosti. Pritom nam, pronicljivo i temeljito razlažući aktuelnu situaciju, pokazuje kakve sve izazove donosi doba u kojem živimo i globalno menjanje odnosa moći.

Ivana Dragičević, urednica spoljne politike na N1 televiziji, izveštava je sa mnogih svetskih žarišta, intervjuisala svetske lidere, snimala dokumentarne filmove od Afrike, Bliskog istoka do Kine. Tokom rada na HRT-u bila je, među ostalim, autorka emisije Horizonti, autorka projekta Anima-Hotel Evropa, te dopisnica iz Beograda. Završila je Akademiju za politički razvoj, Fondacije Rojters, zatim ARD-ZDF Medijsku akademiju, Akademiju Ujedinjenih naroda, Moskovsku školu političkih nauka, IVLP program State Departmenta. Dobitnica je tri godišnje nagrade Hrvatskoga novinarskog društva “Marija Jurić Zagorka” za najbolje televizijske emisije i reportaže, kao i nagrade HRT-a “Joško Martinović” za najbolju reportažu. Autorka je jedne od priča u knjizi “Iza Deadlinea-Priče s terena”, u izdanju Profila. “Nejednaki”, u izdanju Naklade Ljevak, je njena prva samostalna knjiga. Ulaz slobodan.

Poslednji program u nedelji pred nama obeležiće najnoviji KROKODILov format pod nazivom KROKODILke. U nedelju 28. oktobra od 19 sati diskusiju pod naslovom KROKODILke No. 1 “Feminizam i Feranteizam” vodiće novinarka Iva Parađanin a učestvuju  Nađa Bobičić, književna kritičarka, Irena Jovanović, književna kritičarka, Marija Ratković, autorka i kolumnistkinja. Ulaz slobodan.

KROKODILke  su došle i govore glasno i oštro. U okviru ovog formata jednom mesečno predstavićemo niz javnih razgovora i debata o ženama u javnom prostoru (s posebnim naglaskom na oblast kulture i književnosti), njihovoj (ne)vidljivosti i načinima da se ona pojača, zatim o fenomenima feminizma, diskriminacije i ravnopravnosti,  i položaja žena na domaćoj i regionalnoj sceni.

U prvom izdanju ovog formata razgovaraćemo o aktuelnoj groznici Ferante koja je zahvatila brojne čitateljka širom sveta. Zašto je rad Elene Ferante bitan i za čitateljke i za autorke i da li ga možemo smatrati feminističkim i zbog čega?

O  ženskim iskustivma, besu, muškom nasilju, junakinjama, veoma detaljno seciranim žensko – ženskim odnosima, razlistavanju, solidarnosti ali i politčkoj pozadini koja stoji iza toga pričamo sa ženama koje su se u svojim radovima u Srbiji osvrnule i na značaj ove anonimne autorke.