Tanja Dikers, oktobarska gošća KROKODILove kuće za pisce
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
16949
post-template-default,single,single-post,postid-16949,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Tanja Dikers, oktobarska gošća KROKODILove kuće za pisce

Tanja Dikers, oktobarska gošća KROKODILove kuće za pisce

KROKODILova kuća za pisce tokom meseca oktobra ugostiće poznatu nemačku autorku Tanju Dikers. Ona je ujedno i 74. gošća koji boravi u KROKODILovoj rezidenciji. U nastavku prošlogodišnjeg obeležavanja stote godišnjice rođenja velikog pisca Hajnriha Bela, u četvrtak 18. oktobra u 19 sati, Tanja Dikers održaće predavanje o društvenoj i političkoj važnosti Belovog dela pod naslovom “Politički pisac Hajnrih Bel”. Predavanje će biti održano na nemačkom jeziku uz obezbeđen simultani prevod. Tom prilikom predstavićemo i književni rad same Tanje Dikers.

Tanja Dikers je rođena 25. septembra 1968. godine u Zapadnom Berlinu. Studirala je germanistiku, holandski jezik, severnoameričke studije i istoriju umetnosti na Slobodnom univerzitetu u Berlinu i na Univerzitetu u Amsterdamu. Diplomirala je interdisciplinarnim radom „Estetika uzvišenog u savremenom slikarstvu na primeru Barneta Njumana“. Svoje prve dve knjige, zbirke poezije, objavila je još tokom studija. Nakon završetka studija radi kao slobodna autorka, publicistkinja i teoričarka književnosti. Predaje germanistiku u inostranstvu. S porodicom živi u Berlinu.

Boravak Tanje Dikers realizuje se u saradnji s Goethe-Institutom Beograd, fondacijom Hajnrih Bel a u okviru EUNIC Air programa.

EUNIC Air projekat za cilj ima podršku razvoju umetničkih rezidencija u Srbiji, kao i ukrštanje iskustava, razmišljanja i diskursa kroz međusobne razgovore umetnika različitih disciplina.

EUNIC (Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije) je globalna mreža međunarodnih instituta za kulturne odnose iz zemalja članica EU. Članovi EUNIC-a žele da olakšaju kulturnu saradnju, stvaraju trajna partnerstva između profesionalaca i podstiču bolje razumijevanje i doprinos kulture otvorenim, raznovrsnim i inkluzivnim društvima. EUNIC Srbija okuplja 15 institucija EU za kulturu prisutnih ili predstavljenih u Srbiji.

 

KROKODILova kuća za pisce.

Razvijajući stabilne odnose s partnerima u zemlji, regionu i inostranstvu, a po ugledu na slične veoma popularne programe evropskih metropola, Udruženje KROKODIL osnovalo je prvi kontinuirani rezidencijalni program za pisce u Srbiji – KROKODILOVU kuću za pisce u kojoj od 2012. godine na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz mnogih regionalnih, evropskih a sve više i svetskih zemalja.