Henriete Rostrup i Kaspar Erik iz Danske, novembarski su gosti KROKODILove kuće za pisce
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
17032
post-template-default,single,single-post,postid-17032,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Henriete Rostrup i Kaspar Erik iz Danske, novembarski su gosti KROKODILove kuće za pisce

Henriete Rostrup i Kaspar Erik iz Danske, novembarski su gosti KROKODILove kuće za pisce

KROKODILova kuća za pisce tokom meseca novembra ugostila je čak dvoje danskih autora – proznu spisateljicu Henriete Rostrup i pesnika Kaspara Erika. U petak 16. novembra od 19 sati u KROKODILovom Centru (Karađorđeva 43, ulaz iz Bašte) predstavićemo NOVU DANSKU KNJIŽEVNOST kroz razgovor i čitanje Kaspara Erika i Henriete Rostrup.

Henriete Rostrup je rođena 1970. godine u Kopenhagenu. Diplomirala je komparativnu književnost na Univerzitetu u Kopenhagenu. Radila je u izdavaštvu u Danskoj i u inostranstvu, kao urednica i agentkinja prestižne agentske kuće Melanie Jackson Agency u Njujorku, a bavila se i književnim prevođenjem.

Njenu prvu knjigu kratkih priča “Afkom” (Potomstvo) objavila je 2007. godine izdavačka kuća Bazar publishers. Godine 2008. objavila je roman “I dag og i morgen” (Danas i sutra), koji je kritika takođe jako dobro prihvatila. Psihološki triler “Skygger” (Senke) objavila je 2011, a 2015 izlazi knjiga “Det år vi gik tilbegravelser” (Godina sahrana), koja se našla na široj listi za Evropsku nagradu za književnost.

Godine 2018. debitovala je s tri knjige za decu i tinejdžere – grafičkom novelom “Søen” (Jezero), koja je nominovana za nagradu Ping, zatim tinejdžerskim romanom “Problemet med Kevin” (Problem s Kevinom) kao i prvim delom trilogije “Den døde by” (Mrtvi grad) pod nazivom “Drengenfrom Krematorium D” (Dečak iz Krematorijuma D).

Henriete živi u Kopenhagenu sa mužem i ćerkom.

Kaspar Erik je rodjen 1987. godine. Studirao je književnost na Univerzitetu u Kopenhagenu.

Godine 2014. debitovao je poetskom zbirkom “7/11”. To je knjiga o tome kako izgleda biti mlad 2014. godine, portret jedne generacije i našeg digitalnog doba, knjiga koja tematizuje identitet i ljubav i pokazuje kako se identitet uvodi i koristi na društvenim mrežama. Kaspar Erik dobio je nagradu za prvu knjigu od fondacije Munch Kristensens Kulturlegat 2015. godine. U govoru koji je održala, članica žirija i profesorka književnosti An-Marie Mai obrazložila je odluku:

“Na samom rubu njegovih pesama, primećuje se ljubav Jergena Leta prema svakodnevnom stvarima, negovanje malih reči Petera Laugesena, kul naivnost Kirsten Torup, preokupiranost Klausa Heka markiranim stvarima kao i ritam i boja glasa Dana Turela. U knjizi 7/11 jasan, poetski glas stvara svemir Kaspara Erika, svemir na kojeg poželite da naletite, da po njemu šetate i trčite.”

 

Kaspar Erik objavio je i knjigu “Nike” (2015) za koju je osvojio nagradu Mihael Strunge, kao i nagradu Albert Dam, koja se dodeljuje u okviru nagrade Blixen za najbolje delo koje tematizuje manjine. U ovoj knjizi, autor koristi sopstveno iskustvo cerebralne paralize da bi prikazao važnost života sa invaliditetom u društvima poput našeg.

Godine 2017, izlazi Kasparova treća zbirka pesama “Avatar”, osam poema zasnovanih na različitim tekstovima, izjavama ili umetničkim delima mladih ljudi koji su počinili samoubistvo.

Jedan kritičar naziva Kaspera Erika “srcelomcem poezije” govoreći o dometu i uspehu njegovih pesama.

 

Boravak Henriete Rostrup i Kaspar Erika omogućila je Danska fondacija za umetnost (Danish Arts Foundation).

 

KROKODILova kuća za pisce.

Razvijajući stabilne odnose s partnerima u zemlji, regionu i inostranstvu, a po ugledu na slične veoma popularne programe evropskih metropola, Udruženje KROKODIL osnovalo je prvi kontinuirani rezidencijalni program za pisce u Srbiji – KROKODILOVU kuću za pisce u kojoj od 2012. godine na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz mnogih regionalnih, evropskih a sve više i svetskih zemalja.