#Metoo pokret u svetu i kod nas: Novo osnaživanje ili novi puritanizam
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
17096
post-template-default,single,single-post,postid-17096,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

#Metoo pokret u svetu i kod nas: Novo osnaživanje ili novi puritanizam

#Metoo pokret u svetu i kod nas: Novo osnaživanje ili novi puritanizam

KROKODILOV CENTAR ZA SAVREMENU KNJIŽEVNOST
KARAĐORĐEVA 43, ulaz iz Bašte
26. decembar, sreda, 19 sati
GIGANTOMAHIJA ili KROKODILov duel u tri runde na temu: “#Metoo pokret u svetu i kod nas: Novo osnaživanje ili novi puritanizam.”
Učestvuju: Dubravka Stojanović i Biljana Srbljanović.
Cena ulaznice u pretprodaji 300 dinara a 500 dinara s konzumacijom jednog pića po izboru. Cena ulaznice na vratima na dan događaja 500 dinara s konzumacijom jednog pića po izboru.
Ulaznice se mogu kupiti u KROKODILovom centru svakog dana od 10 do 22 časa izuzev nedeljom (od 16 do 22 časa).
Pokret protiv seksualnog nasilja #Metoo izazvao je brojne kontraverze tokom prethodne godine i može se smatrati jednim od najvažnijih označitelja godine koja je na izmaku.
Ova inicijativa koju su pokrenule žrtve seksualnog nasilja proširila se od SAD na druge države sveta, a nakon što su brojne i poznate glumice priznale da su na počecima karijere bile žrtve reditelja, kolega ili producenata pokret je dobio na globalnom zamahu. Nakon što se otkrilo da su poznati i uticajni muškarci, poput filmskog producenta Harveya Weinsteina seksualno zlostavljali glumice i koleginice, mnoge žene su obelodanile sopstvene ispovesti.
Iako je nesumnjivo reč o talasu novog oslobođenja, nesumnjivo preko potrebnog ženama širom planete, ujedno je paralelno stvorena i atmosfera intenzivnog lova na veštice pa je opravdano pitanje opasnosti od predominacije novog oblika puritanizma koji više od svih i svega zapravo ponajviše odgovara globalnom političkom i ekonomskom mejnstrimu.
O pozitivnim i negativnim implikacijama ovog fenomena raspravljaće istoričarka Dubravka Stojanović i dramska spisateljica Biljana Srbljanović na novom izdanju Gigantomahije, KROKODILovog duela u tri runde.