Prvo veče festivala KROKODIL 2019
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
17367
post-template-default,single,single-post,postid-17367,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Prvo veče festivala KROKODIL 2019

Prvo veče festivala KROKODIL 2019

Jedanaesto izdanje festivala KROKODIL svečano je otvoreno sinoć u 20 sati u Kombank dvorani. Prve večeri festivala kroz čitanje odlomaka performanse i sofa-intervjue, publici su se predstavili Vladimir Tabašević, Rumena Bužarovska, Bojan Babić i Goran Marković.

Pre početka programa festivala, Vladimir Arsenijević, predsednik i kreativni direktor KROKODILa, pozdravio je i obavestio publiku da je Mišel Uelbek, koji je najavljen kao učesnik festivala, bio sprečen da dođe u Beograd, pa i na festival. Arsenijević se izvinio publici i pročitao dva mejla koja im je Uelbek poslao, jedan namenjen organizatorima, a drugi publici. Uelbekovo objašnjenje zbog čega ne dolazi u Srbiju možete pročitati ovde.

Tokom večeri, moderatorka programa Mima Simić razgovarala je sa Bojanom Babićem, Vladimirom Tabaševićem i Rumenom Bužarovskom, koji su, iako nezavisno, kroz neformalan razgovor sa Mimom govorili o svom odnosu prema književnosti, stvaralačkom iskustvu i anegdotama u vezi sa delima.

Bojan Babić je pročitao odlomak iz svog romana “Yahoo”, Tabašević odlomak iz dela za koje je osvojio NIN-ovu nagradu za 2018. godinu “Zabluda Svetog Sebastijana”, a Rumena Bužarovska, gošća iz Makedonije, zabavila je publiku čitanjem odlomka jedne od priča iz njene poslednje zbirke “Nikuda ne idem”.

Posebno mesto u toku večeri bilo je rezervisano za poeziju. Jan Vagner i Federiko Italijano predstavili su veliku antologiju evropske poezije “Grand Tour” koja okuplja poeziju pesnika iz 50 evropskih zemalja. Takođe, u okviru prve večeri KROKODILovog festivala, pesnikinja Marija Barnas pročitala je svoje tri pesme na holandskom, a nedugo nakon nje i pesnik Gabor Šajn iz Mađarske pred publikom je predstavio svoju poeziju, govoreći je na maternjem jeziku.

Pošto je prvo veče održano u bioskopskoj sali, kinematografskom ambijentu doprinelo je prikazivanje inserata iz filmova Gorana Markovića, nakon čega je usledio sofa-intervju koji je Ivan Velisavljević vodio sa rediteljem. Kroz razgovor, Goran Marković je otkrio da je pisac koji je najviše uticao na njega u mladosti Alber Kami i da je oduvek želeo da snimi film po motivima “Kuge”, pa mu se desila “Variola Vera”. Tokom razgovora, Goran se prisetio i prikazivanja svog diplomskog filma u nekadašnjoj sali Doma Sindikata, koji danas nosi naziv Kombank dvorana, istoj sali u kojoj je održano prvo veče KROKODIL festivala. Nažalost, taj prvi film nije naišao na ovacije, već na zvižduk i nedogovanje, te je nakon intervjua, publika ovu nepravdu ispravila 50 godina kasnije ispravila gromoglasnim aplauzom.

Pošto festival treću godinu za redom ima i humanitarni karakter, ove godine predstavljena je humanitarna akcija “Za bebe superheroje” pri čemu su svi prisutni pozvani da svojim donacijama pomognu rad Instituta za neonatologiju Srbije.

Za kraj večeri, uz duhovit osvrt ne Uelbekov (ne)dolazak, na scenu je izašao glumac Boris Isaković koji je pročitao odlomak iz Uelbekovog poslednjeg dela “Seratonin”.

Program festivala danas se nastavlja od 12 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju debatnim programom pod nazivom Neighbors – Facing the present“. U debati će učestvovati Rumena Bužarovska, Kozmin Perca, Lana Bastašić,  Ferenc Cinki i Georgi Gospodinov, koji će razgovarati o snažnom porastu konzervativizma, novom talasu nacionalizma i jačanju desničarskih pokreta u regionu centralne i jugoistočne Evrope.

Ceo program festivala možete pročitati ovde.

Fotografije sa događaja: Aleksandar Dmitrović