U KROKODILovoj rezidenciji za pisce tokom maja boravila je Lana Bastašić
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
17672
post-template-default,single,single-post,postid-17672,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

U KROKODILovoj rezidenciji za pisce tokom maja boravila je Lana Bastašić

U KROKODILovoj rezidenciji za pisce tokom maja boravila je Lana Bastašić

U KROKODILovoj rezidenciji za pisce tokom maja boravila je mlada bosanska autorka Lana Bastašić koja je ujedno i 82. gošća KROKODILove kuće za pisce.

Posle radionice kreativnog pisanja pod nazivom “Od kratke priče do prvog romana – deset savjeta” koja je održana 11. maja u KROKODILovom Centru Lana je nastupala:
16. maja u galeriji Polet na tribini “Savremena srpska proza danas” sa Tanjom Stupar Trifunović. Razgovor je vodio Vule Žurić.
17. maja u dvorani Apolo u Pančevu – zajedno sa Tanjom Stupar Trifunović.
22. maja  u knjižari Bulevar Books u  Novom Sadu. O svom romanu “Uhvati zeca” razgovarala je sa Bojanom Krivokapićem.

Lana Bastašić (Zagreb, 1986) je bosanskohercegovačka spisateljica. Završila je studije engleskog jezika i književnostI i odbranila master rad iz Kulturoloških studija. Objavila je dve zbirke kratkih priča, jednu knjigu priča za decu, i jednu zbirku poezije. “Uhvati zeca”, njen prvi roman, objavljen 2018. godine u izdanju Kontrasta, Beograd, ušao je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu. Kratke priče su joj uključene u mnogobrojne regionalne antologije. Osvojila je nagradu Zija Dizdarević u Fojnici (2010. i 2011. godine), nagradu Ulaznica u Zrenjaninu, specijalnu nagradu žirija na festivalu Karver: Odakle zovem u Podgorici, nagradu Kamernog teatra 55 u Sarajevu za najbolju neobjavljenu bh. dramu, prvu nagradu na Danima poezije u Zaječaru za najbolju neobjavljenu zbirku pesama, i nagradu Targa UNESCO za poeziju. Sarađuje sa brojnim književnim časopisima u regionu, uključujući Polja, Povelju, Sarajevske sveske i Puteve. Godine 2016. osnovala je Školu Bloom sa Boržom Bagunjom. Živi u Barseloni gde uređuje književni časopis Carn de cap. 

Reading Balkans je regionalni projekat koji za cilj ima promociju književnosti sa prostora Zapadnog Balkana kroz razmenu rezidencijalnih programa u sedam zemalja na ovom području, saradnju sa drugim zemljama sa sličnim istorijskim iskustvima (Kipar, Ukrajina), kao i obrazovanje i formiranje literarnog agenta koji će zastupati regionalne pisce na međunarodnoj sceni.

KROKODILova kuća za pisce.

Razvijajući stabilne odnose s partnerima u zemlji, regionu i inostranstvu, a po ugledu na slične veoma popularne programe evropskih metropola, Udruženje KROKODIL osnovalo je prvi kontinuirani rezidencijalni program za pisce u Srbiji – KROKODILOVU kuću za pisce u kojoj od 2012. godine na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz mnogih regionalnih, evropskih a sve više i svetskih zemalja.