KROKODOKODIL 2019: PREDAVANJE I TRIBINA – “STRIP AUTORKE – NOVA ENERGIJA”
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
18008
post-template-default,single,single-post,postid-18008,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

KROKODOKODIL 2019: PREDAVANJE I TRIBINA – “STRIP AUTORKE – NOVA ENERGIJA”

KROKODOKODIL 2019: PREDAVANJE I TRIBINA – “STRIP AUTORKE – NOVA ENERGIJA”

Festival KROKODOKODIL predstavlja: Predavanje i tribina “STRIP AUTORKE – NOVA ENERGIJA”
Vodi: Aleksandar Zograf
Sreda, 18. septembar od 19h
KROKODILov Centar za savremenu književnost
Karađorđeva 43 (ulaz iz bašte)
Ulaz slobodan.

Prvi događaj u okviru ovogodišnjeg festivala dečje književnost i ilustracije KROKODOKODIL održaće se u sredu 18. septembra u KROKODILovom Centru za savremenu književnost. Tema ovogodišnjeg festivala čiji je naziv Bum! Grrr! Škrip! Strip! biće upravo strip, pa su tema ovog prvog predavanja i razgovora strip autorke.

Nakon predavanja umetnice Jane Adamović, Aleksandar Zograf će voditi razgovor sa njom i ilustratorkom Anom Petrović. Cilj predavanja i razgovora je da se publika bliže upozna sa delovanjem strip autorki i položajem koji one zauzimaju u svetu stripa. Akcencat će pre svega biti na stvaralaštvu autorki, na tome kako je rastući broj umetnica uticao na obogaćivanje stripa kao medija, a u manjoj meri će biti osvrta na rodne predrasude sa kojima su autorke morale da se suočavaju kroz istoriju. Teme sekszima i predrasuda su pak važne da se razume zašto su se žene okretale autorskom i andergraund stripu, grafičkim novelama i, kada govorimo o mejnstrimu, žanrovima koji su smatrani manje prestižnim.