SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE VALENTINE BROŠTEAN
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
18018
post-template-default,single,single-post,postid-18018,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE VALENTINE BROŠTEAN

SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE VALENTINE BROŠTEAN

Svečano otvaranje izložbe Valentine Broštean – Jednom smo bili miPetak, 4. oktobar od 19hKROKODILov Centar za savremenu književnostKarađorđeva 43 (ulaz iz bašte)Ulaz slobodan.
U petak 4. oktobra u 19h časova u KROKODILovom Centru (Karađorđeva 43) biće svečano otvorena izložba umetnice Valentine Broštean pod nazivom “Jednom smo bili mi”. Izložba je prodajnog karaktera i traje do 3. novembra.
Valentina Broštean je rođena 1983. godine u Novom Sadu. Diplomirala je na Osnovnim Studijama Akademije Umetnosti Univerziteta u Novom Sad-u 2006, a odmah zatim nastavila školovanje na Master studijama iste Akademije, uža stručna oblast – ilustracija, na kojoj je do kraja 2011. godine bila zaposlena kao asistent /stručno lice (na katedri za grafičke komunikacije). Krajem 2011. godine seli se za Torino, Italija gde do danas živi i stvara. Valentina je samostalni vizuelni umetnik, posvećena je različitim projektima iz oblasti vizuelne umetnosti koji podrazumevaju rad u oblasti savremene ilustracije i dizajna, kao i slikarstvom i crtežom prepoznatim na internacionalnom nivou. Izlagala je na velikom broju izložbi sa samostalnim izložbama u Rimu, Torinu, Zagrebu, Majamiju i Filadelfiji i velikim brojem grupnih izložbi u celom svetu. Valentina je dobitnica više nagrada iz oblasti vizuelne umetnosti medju kojima je i Zlatna Plaketa, na medjunarodnom bijenalu ilustracije Zlatno Pero Beograda 2009 god.
Valentina o izložbi
“Identitet i kako ga sazdati?
Identitet kao promenjiva forma bivstvovanja – podložna transformaciji. Ova serija digitalnih kolaža u celini predstavlja oniričnu seriju portreta, prožetu dinamičnim živim detaljima, koji nas na vrlo direktan i vizuelno upečatljiv način uvode u nepredvidivi okean postojanja koji u mojim delima kreiram. U njemu svako od nas je podjednako bitan na intimnom planu, i moguće potpuno nebitan i potrošan na onom globalnom?! Narativni i simbolični, često intenciozno prenaglašni elementi imaju zajedničku oznaku u korišćenju čovekovog lika, kao medijuma za uspostavljanje odnosa i sa potpunom imaginacijom i sa realnim životom. Savremeni čovek današnjice – glavni je akter na mojoj vizuelnoj pozornici! Inspirisana arhetipskim, ali, takođe, i savremenim momentom, istražujem i preispitujem naše želje, strahove, težnje – različita mentalna stanja u kojima moji karakteri neretko poprimaju životinjske čudovišne karakteristike, maskiraju se i mutiraju u odnosu na sopstvene uloge ili uloge koje si im dodeljene! Atmosfere su nostalgične i misteriozne, a likovi čudni, nedefinisani, maskirani, osetno melanholični – refleksija opšteg osećaja o čoveku današnjice. Ipak detalji jarkog kolorita, promišljeni i odlučni, daju melanholičnoj situaciji kontra opozit – pozivaju na akciju i ulivaju nadu. Stvara se balans između suportnih elemenata u kompoziciji. Takvim gestom realno postaje surelano, a deskriptivno ima težnju ka magičnom, ono što je mnogo puta viđeno u mojim delima ima težnju ka prelasku u fantastično i prenaglašeno! Ovom serijom pozivam na zapitanost nad sudbinom nas, malih-velikih ljudi, čoveka, u svoj njegovoj slavi i tragediji, tako bizarno bitnog i nebitnog, lepog i odvratnog, večnog i prolaznog – istovremeno.
Valentina Brosteanumetnik, ilustrator, dizajner”