U KROKODILovoj rezidenciji za pisce tokom novembra boravi Matilde Valter Klark - KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
18162
post-template-default,single,single-post,postid-18162,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

U KROKODILovoj rezidenciji za pisce tokom novembra boravi Matilde Valter Klark

U KROKODILovoj rezidenciji za pisce tokom novembra boravi Matilde Valter Klark

U KROKODILovoj rezidenciji za pisce tokom novembra boravi danska autorka Matilde Valter Klark koja je ujedno i 91. gošća KROKODILove Kuće za pisce. U petak, 29. novembra od 18h, Matilde će biti gošća devete Skandinavske ćaskaonice u KROKODILovom Centru.

MATILDE VALTER KLARK je rođena 1970. godine i autorka je četiri romana i dve zbirke kratkih priča, kao i jedne drame. Odrasla je sa majkom Dankinjom, ali je leta provodila kod oca Amerikanca u Sent Luisu. Završila je master iz danskog jezika i filozofije na univerzitetima u Roskildeu i Njujorku. Njen prvi roman, Ego Torstena Madsena, objavljen je 2004. Naredne godine godine dobila je nagradu Otkriće godine u književnosti od Karslberg fondacije. 2006. nagrađena je trogodišnjom stipendijom Danske fondacije za umetnost. Živela je u Buenos Airesu i Njujorku i često putovala, naročito u Indiju. Njene kratke priče objavljene su u časopisima Iowa Review, Absinthe, Chattanooga Review, The Literary Review i Asymptote. Njeni lični i kritičarski eseji su između ostalog objavljeni u Los Angeles Review of Books i čine je jednom od najznačajnijih danskih esejista njene generacije. Njen poslednji roman, Usamljena zvezda, nominovan je za nagradu za roman Danske radiodifuzije, a Danska fondacija za umetnost proglasila ga je jednim od najboljih romana 2018. Roman će biti objavljen i u SAD.

Boravak Matilde Klark u Beogradu podržala je Danska fondacija za umetnost, a realizuje se u okviru Eunic Air projekta.

EUNIC Air projekat za cilj ima podršku razvoju umetničkih rezidencija u Srbiji, kao i ukrštanje iskustava, razmišljanja i diskursa kroz međusobne razgovore umetnika različitih disciplina.

EUNIC (Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije) je globalna mreža međunarodnih instituta za kulturne odnose iz zemalja članica EU. Članovi EUNIC-a žele da olakšaju kulturnu saradnju, stvaraju trajna partnerstva između profesionalaca i podstiču bolje razumijevanje i doprinos kulture otvorenim, raznovrsnim i inkluzivnim društvima. EUNIC Srbija okuplja 15 institucija EU za kulturu prisutnih ili predstavljenih u Srbiji.

KROKODILova kuća za pisce.

Razvijajući stabilne odnose s partnerima u zemlji, regionu i inostranstvu, a po ugledu na slične veoma popularne programe evropskih metropola, Udruženje KROKODIL osnovalo je prvi kontinuirani rezidencijalni program za pisce u Srbiji – KROKODILOVU kuću za pisce u kojoj od 2012. godine na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz mnogih regionalnih, evropskih a sve više i svetskih zemalja.