Za bebe superheroje u novembru – mesecu prevremeno rođenih beba
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
18180
post-template-default,single,single-post,postid-18180,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Za bebe superheroje u novembru – mesecu prevremeno rođenih beba

Za bebe superheroje u novembru – mesecu prevremeno rođenih beba

U nedelju 17. novembra sa početkom u 19 sati uoči svog prvog izdanja predstavili smo knjigu autorke Milice Lazarević-Jekić pod naslovom “Put roditeljstva: Od mrvice do zvezde. Dnevnik mog prevremenog porođaja. Priručnik za roditelje.” Ovime smo otpočeli aktivnosti kojima KROKODIL obeležava Svetski dan prevremeno rođene dece.

U obeležavanju ovog događaja učestvuju mnogobrojna udruženja roditelja, profesionalne organizacije, kompanije i pojedinici u celom svetu. Ovaj dan je od 2011.godine uvršten u kalendar Svetske zdravstvene organizacije kao dan podizanja svesti o svim izazovima sa kojima se susreću prevremeno rođene bebe i njihove porodice.
Jedna od deset beba rodi se pre vremena, širom sveta. Tako se svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba. U Srbiji se godišnje rodi više od 4.000 takvih beba.
Prevremen porođaj se definiše kao porođaj tri i više nedelja pre termina. Prevremeni porođaj je ozbiljan zdravstveni problem, a mnoge bebe izgube bitku za život. Bebe koje se rode pre vremena često imaju probeleme sa disajnim putevima, sluhom, vidom, poteškoćama u razvoju. Bebe koje su na svet došle ranije, u proseku, provedu prvih 50 dana života u Institutu za neonatologiju.
Udruženje KROKODIL realizovalo je u okviru ovogodišnjeg festivala KROKODIL humanitarnu kampanju Za bebe superheroje tokom koje su prikupljena sredstva namenjena kupovini novih monitora Institutu za neonatologiju a koji će pomoći malim herojima u najvažnijoj životnoj borbi.

Kampanju Za bebe super heroje nastavljamo i tokom novembra- meseca preremeno rođenih beba i pozivamo sve da svojom simboličnom donacijom pomognu rad Instituta za neonatologiju Srbije.

Tim lekara i sestara angažovan na Intenzivnoj nezi beogradskog Instituta za neonatologiju dvadeset četiri časa dnevno sedam dana nedeljno neumorno pomažu prevremeno rođenim bebama da prežive i stasaju. Posvećenost, trud i ljubav ovih ljudi su bezrezervni i nemerljivi kao i njihova stručnost i savesnost.

Ali to ipak nije sve što je bebama superherojima potrebno.

Aparati za veštačko disanje, respiratori, inekcione špric pumpe samo su neke od stvari koje nedostaju Institutu za neonatologiju.

Pomozite i vi svojom donacijom do kraja novembra putem računa broj: 170-0030039599000-25 sa svrhom uplate: Donacija za bebe superheroje (primalac: Udruženje KROKODIL Karađorđeva 43, Beograd). Za više informacija kontaktirajte nas na: office@krokodil.rs ili putem telefona +381642047029.