PREDSTAVLJAMO REZIDENTE U OKVIRU PROJEKTA ULYSSES’ SHELTER ZA 2020. GODINU
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
18376
post-template-default,single,single-post,postid-18376,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

PREDSTAVLJAMO REZIDENTE U OKVIRU PROJEKTA ULYSSES’ SHELTER ZA 2020. GODINU

PREDSTAVLJAMO REZIDENTE U OKVIRU PROJEKTA ULYSSES’ SHELTER ZA 2020. GODINU

ULYSSES’ SHELTER: BUILDING WRITERS-IN-RESIDENCE NETWORK je druga faza projekta koji sufinansiraju program Kreativna Evropa i EvropskaUnija. Mreža književnih rezidencija sada je proširena na pet evropskih država. Projekat i mreža rezidencija namenjeni su prvenstveno mladim piscima (proze i/ili poezije) kao i književnim prevodiocima. Troje kandidata iz Srbije odabranih za rezidencije 2020. godine su Danilo Lučić, Maša Seničić i Nataša Srdić.

Foto: Radmila Vankoska

Danilo Lučić je rođen u Beogradu 1984. godine. Diplomirao je srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu gde je završio i master studije. Objavio je dve zbirke pesama: Beleške o mekom tkivu (2013) i Šrapneli (2017). Piše članke i eseje za nekoliko regionalnih štampanih medija i onlajn portala. Bio je jedan od organizatora pesničkih večeri ARGH! kao i urednik u izdavačkoj kući Kontrast. Živi i radi u Beogradu.  

Maša Seničić (1990) je pesnikinja, scenaristkinja i novinarka. Osnovne i master studije završila je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu gde je trenutno na teorijskim  i istraživačkim doktorskim studijama u oblasti fima i teorije medija. Radila je na različitim lokalnim i međunarodnim projektima, prvenstveno u oblasti filma (kao autorka i saradnica), ali takođe i u pozorištu i na radiju. 2015. Seničić je osvojila nagradu Mladi Dis za neobjavljeni rukopis za svoju prvu knjigu poezije – Okean, a njeni radovi objavljivani su u brojnim regionalnim časopisima (Poezija, Polja, Letopis Matice srpske, Zent, Prosvjeta, Dometi), antologijama (Rukopisi, Dostojno jest, Ovo nije dom, Čiji grad?) i onlajn magazinima (Agon, Eckermann, Libela, Strane, Kritična masa…). Njena druga zbirka poezije, Povremena poput vikend-naselja, nagrađena je na Trgni se! Poezija! festivalu i objavljena u izdanju Trećeg trga 2019. godine. Učestvovala je u različitim međunarodnim projektima i interdisciplinarnim radionicama (kao što su “Wasting Time on the Internet” Keneta Goldsmita i “The Smell of Internet Poetry” Jake Železnikara).

Trenutno radi na nekoliko nezavisnih publikacija koje istražuju granice štampanih i digitalnih materijala i teksta. Maša Seničić je trenutno zaposlena kao istraživač-saradnik na FDU (Istorija filma, Teorija filma), a radi i kao content creator, autorka, novinarka, glavna urednica onlajn magazina Before/After i urednica kulturne rubrike MILICA magazina. (Foto: Nemanja Knežević).

Nataša Srdić (rođ. Miljković) rođena je u Smederevu 1984. Diplomirala je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu gde je odbranila i svoju doktorsku disertaciju pod nazivom Naučna i umetnička istina u prozi Džona Banvila. Bavi se književnim prevodom sa srpskog na engleski jezik i sa engleskog na srpski. Do sada je prevela više od dvanaest knjiga. Takođe vodi radionice književnog prevođenaj u Beogradu. Živi u Kikindi sa suprugom i ćerkom.

Odabrani kandidati iz naših partnerskih organizacija su:

  • Thraka, Larissa: Dimitris Karakitsos, Marilena Papaioanou, Thomas Tsalapatis
  • Društvo slovenskih pisateljev, Ljubljana: Dejan Koban, Davorin Lenko, Katja Zakrajšek
  • Literature Across Frontiers, Wales: Steven Hitchins, Lloyd Markham, Grug Muse, Eluned Gramich

Sledeći poziv za rezidencije planiran je za jesen 2020. godine – pozivamo vas da nastavite da pratite objave na našem sajtu.