PRVA GOŠĆA KROKODILOVE KUĆE ZA PISCE U JUNU JE SENKA MARIĆ
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
18875
post-template-default,single,single-post,postid-18875,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

PRVA GOŠĆA KROKODILOVE KUĆE ZA PISCE U JUNU JE SENKA MARIĆ

PRVA GOŠĆA KROKODILOVE KUĆE ZA PISCE U JUNU JE SENKA MARIĆ

U KROKODILovoj Kući za pisce će tokom juna boraviti Senka Marić koja je ujedno i 95. gošća naše rezidencije za pisce. Senka u rezidenciji boravi u okviru projekta Reading Balkans koji za glavni cilj ima promociju pisaca u post-konfliktnim društvima. Sa Senkom ćemo razgovarati u KROKODILovom Centru 25. juna od 19h, a tokom boravka u Srbiji ona će učestvovati i na književnoj večeri u Zrenjaninu u organizaciji Partizanske knjige.

Senka Marić piše poeziju, prozu i esejistiku. Objavila je tri zbirke poezije: Odavde do nigdje, To su samo riječi i Do smrti naredne, te roman Kintsugi tijela. Dobitnica je nekoliko književnih nagrada, između kojih se ističu evropska nagrada Vitez/škinja poezije 2013, prva nagrada Zija Dizdarević 2000, te 2019. godine nagrada Meša Selimović za najbolji roman objavljen 2018. na teritoriji Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Urednica je internetskog portala za književnost, kulturu i umjetnost strane.ba.

Projekat Reading Balkans: Borders vs. Frontiers je nastavak projekta Reading Balkans koji je bio podržan od strane programa Kreativna Evropa 2017. Ovog puta fokus je na temi granica i saradnji sa piscima izbeglicama – u vreme kada stare rane iz balkanskih ratova još nisu zaceljene, pitanja naših granica još nisu rešena, a nove politike straha i nacionalizma se grade dok izbeglice prolaze kroz naš region – kroz naše aktivnosti želimo da radimo na dijalogu, debati i dubljem razumevanju naših stvarnih problema.

Boravak Senke Marić u KROKODILovoj Kući za pisce podržan je od strane programa Kreativna Evropa kao i Evropske mreže za književnost Traduki.