FESTIVAL KROKODIL 2020 REMAKE / REMODEL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
19001
post-template-default,single,single-post,postid-19001,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

FESTIVAL KROKODIL 2020 REMAKE / REMODEL

FESTIVAL KROKODIL 2020 REMAKE / REMODEL

PRVO VEČE FESTIVALA KROKODIL

Više fotografija sa prve večeri festivala možete pronaći ovde.

DRUGO VEČE FESTIVALA KROKODIL

Više fotografija sa druge večeri možete pronaći ovde.

DEBATNI PROGRAM

Više fotografija sa prvog dana debatnog programa možete pronači ovde.

Više fotografija sa treće večeri možete pronaći ovde.

Večernji program

28., 29 i 30 avgust od 20 sati, amfiteatar ispred Muzeja Jugoslavije, Mihaila Mike Jankovića 6, Beograd.

Ulaz besplatan. Ograničen broj mesta. Rezervacije obavezne.

Debatni program

29. i 30. avgust od 11 sati, KROKODILov Centar, Karađorđeva 43.

Ulaz besplatan. Ograničen broj mesta. Rezervacije obavezne.

LIVE prenos putem YouTube kanala i FB stranice @krokodilengagingwords kao i web stranice http://www.krokodil.rs/

#festivalkrokodil2020

Dvanaesto izdanje književnog festivala KROKODIL održaće se u petak, subotu i nedelju, 28, 29 i 30. avgusta pod simboličnim nazivom Remake / Remodel.  S obzirom da već neko vreme, zbog pandemije virusa Covid-19, živimo u ambijentu takozvane “nove normalnosti” i svetu koji evidentno više nikada neće biti isti, veoma brzo nam je postalo jasno da su nam za tumačenje ove i ovakve stvarnosti potrebni novi, sveži narativi ali i novi, sveži glasovi koji te narative mogu da uverljivo interpretiraju. Zbog ovoga smo odlučili da preuzmemo naslov čuvene pesme Roxy Music iz 1972. godine  – Remake Remodel – ali i da ga osavremenimo te da mu damo potpuno novo, drugačije značenje.

Stoga festival KROKODIL u svom dvanaestom izdanju s ponosom predstavlja vrhunsku selekciju od dvadesetak istaknutih regionalnih pesnikinja i proznih spisateljica, jer na lokalnoj i regionalnoj književnoj sceni upravo one već nekoliko godina donose te preko potrebne, pre svega senzibilitetske promene.

Kao i svake godine, i tokom ovog izdanja festivala KROKODIL, na prelepom amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije smenjivaće se čitanja, sofa intervjui, online uključenja i video-projekcije.

U petak 28. avgusta od 20 sati, tokom prve večeri festivala, predstavićemo autorke iz Srbije i regiona kao što su Lana Bastašić, Lejla Kalamujić, Radmila Petrović, Adelina Teršani, Ana Vučković i Milica Vučković. Putem video linka uključiće se Maša Kolanović, Suzana Tratnik i Olja Savičević Ivančević.

Druge večeri festivala, u subotu 29. avgusta od 20 sati predstavićemo Magdalenu Blažević, Rumenu Bužarovsku, Jasnu Dimitrijević, Biljanu Đurđević, Senku Marić, Mašu Seničić i Tanju Stupar Trifunović. Putem video linka uključiće se Luiza Buharova, Monika Herceg i Svetlana Slapšak.

Program će voditi Zoe Gudović i Zed Zeldić Zed.

Beogradska debata o Evropi 2020 pod nazivom “Mogućnost Evrope 2.0” održaće se treće večeri festivala u nedelju 30. avgusta od 20 časova, na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije u Beogradu. Okupiće neke od najeminentnijih evropskih i regionalnih intelektualaca i stručnjaka iz različitih oblasti (umetnici, pisci, kulturni radnici, profesionalci i teoretičari, sociolozi, istoričari, filozofi, aktivisti). U okviru tri debatna kruga bavićemo se nekim od najvažnijih pitanja s kojima se Evropa i Evropljani danas suočavaju. Glavna tema četvrte Beogradske debate o Evropi biće pandemija COVID-19 kao i njene globalne te posebno evropske implikacije.  Debatni krugovi ovogodišnje Beogradske debate o Evropi koje će moderirati Ljubica Gojgić, Igor Štiks i Uroš Krčadinac su: Budućnost stabilokratija (u svetlu pandemije virusa Covid-19), Centralna Evropa (između utopijskih snova i distopijske stvarnosti) i Nova normalnost.  

Učestvuju: Florian Biber, Katarina Peović, Boris Buden, Jelisaveta Blagojević, Mihal Kozlovski, Migel Roan i drugi.

I ove godine, festival KROKODIL će organizovati raznolike tribine u okviru kojih ćemo se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

I ove godine, festival KROKODIL će organizovati raznolike tribine u okviru kojih ćemo se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

Debatni program održaće se u subotu 29. avgusta i nedelju 30. avgusta od 11 sati u KROKODILovom Centru.

U subotu 29. avgusta od 11 sati KROKODILov debatni program otvoriće razgovor Egzil u drugi jezik u okviru koga ćemo debatovati o stvaralačkoj tranziciji u drugi jezik. Nakon ove debate sledi debata Osvajanje slobode u kojoj će se diskutovati o tri važne regionalne inicijative: Deklaraciji o zajedničkom jeziku, Deklaraciji Odbranimo istoriju i Deklaraciji o regionalnoj solidarnosti te njihovom mogućem sinergijskom efektu.

U nedelju 30. avgusta u 11 sati održaće se debata pod nazivom Anti/Fašizam na kojoj će se govoriti kako o antifašističkom nasleđu tako i o ideji i realnosti zajedničke književnosti jezika naspram regionalnih ili čak etničkih književnih selekcija. Nakon ove debate sledi debata Solidarnost posvećena nedavnoj eksploziji koja je nedavno potresla Bejrut i rezultirala desetinama poginulih i hiljadama povređenih ostavivši čak 350.000 ljudi bez krova nad glavom. Govorićemo o ideji i konkretnim primerima globalne ili regionalne solidarnosti i o njenoj važnosti mimo kompleksnih odnosa nacionalnih država i njihovih politika.

U debatnim programima učestvovaće: Mia David, Božena Jelušić, Andrej Nikolaidis, Filip Balunović, Igor Štiks, Dubravka Stojanović, Vladimir Simović, Olga Kavran, Silvija Monros, Rumena Bužarovska, Nikoleta Kosovac, Svetlana Slapšak, Jelena Đurainović, Milena Berić i Vladimir Arsenijević.

Četvrtu godinu zaredom, festival KROKODIL ima i humanitarni karakter. Ove godine prikupljaćemo sredstva za pomoć onima koji su, nakon razorne eksplozije u glavnom gradu Libana, ostali bez elementarnih životnih uslova. Putem platforme donacije.rs predstavićemo humanitarnu akciju Remake-Remodel Lebanon i pozvati sve prisutne da svojim donacijama pomognu žrtvama katastrofalne tragedije koja je pogodila Bejrut.

*

VAŽNE INFORMACIJE:

– U skladu s epidemiološkom situacijom, broj posetilaca biće ograničen. Svako sedeće mesto zauzima površinu od 4m2 što značajno ograničava ukupan broj posetilaca ovogodišnjeg izdanja festivala KROKODIL. Stoga vas molimo da se prijavite slanjem ličnih podataka na e-mail adresu office@krokodil.rs.

– Prilikom dolaska na Festival neophodno je nošenje zaštitne maske.

Celokupan program Festivala KROKODIL biće prenošen i uživo na YouTube kanalu i Facebook stranici @KrokodilEngagingWords kao i na web stranici www.krokodil.rs.

– Zbog težine ekonomske situacije prouzrokovane pandemijom COVID-19, program ovogodišnjeg Festivala KROKODIL je besplatan. Umesto kupovine karata, pozivamo vas da izvršite simboličnu donaciju na račun Udruženja KROKODIL (broj računa: 170-0030039599000-25, Prima: Udruženje KROKODIL Karađorđeva 43, Beograd s napomenom Donacija za Festival KROKODIL 2020) ili putem donatorske kutije u KROKODILovom Centru ili na samom Festivalu.

Organizator festivala KROKODIL je Udruženje KROKODIL.

Festival su pomogli: Muzej Jugoslavije, Evropska Unija kroz program Kreativna Evropa i projekat Reading Balkans, Traduki, forumZFD Srbija, Nacionalna platforma Srbija stvara,

(Nacionalna platforma Srbija stvara je nov način predstavljanja Srbije koji afrimiše vrednosti savremene Srbije – kreativnost, inovativnost i originalnost. Koncept platforme ima za cilj da prepozna, afirmiše i istakne svako kreativno stvaralaštvo i uspeh u oblastima obuhvaćenim ekonomijom zasnovanom na znanju).

Beogradsku debatu o Evropi finansijski je pomogla Ambasada Savezne Republike Nemačke u Srbiji.

Nemačka ambasada sa zadovoljstvom podržava središnji događaj ovogodišnjeg Festivala KROKODIL – Beogradsku debatu o Evropi. Od 1. jula 2020. godine Nemačka predsedava Savetom Evropske unije. Program nemačkog predsedavanja EU usredsređen je na uticaj pandemije COVID-19 kao i na njene ekonomske i socijalne posledice u celoj Evropi. Cilj je pomoći EU da izađe iz trenutne krize jača, ujedinjenija i s novim osećajem solidarnosti. Ovo je sažeto u sloganu Predsedništva – „Zajedno za oporavak Evrope“.

Tehnička produkcija: Marsh Creative Production.

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) književni je festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja književnost regiona u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, festival KROKODIL je od svog osnivanja 2009. godine postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu. Do sad je održano jedanaest letnjih festivala i preko petnaest gostujućih izdanja našeg festivala u devet evropskih zemalja, uz učešće preko tri stotine pisaca iz zemlje, regiona i Evrope.