IZTOK VRENČUR – AVGUSTOVSKI GOST KUĆE ZA PISCE
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
18991
post-template-default,single,single-post,postid-18991,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

IZTOK VRENČUR – AVGUSTOVSKI GOST KUĆE ZA PISCE

IZTOK VRENČUR – AVGUSTOVSKI GOST KUĆE ZA PISCE

Tokom avgusta u KROKODILovoj Kući za pisce boravi slovenački pisac Iztok Vrenčur koji je ujedno i 97. gost naše rezidencije za pisce. Iztok u rezidenciji boravi u okviru projekta Reading Balkans koji za glavni cilj ima promociju pisaca u post-konfliktnim društvima.

Iztok Vrenčur (1985) rođen je i odrastao u Titovom Velenju, gradu poznatom po rudarstvu i teškoj industriji koji se nalazi na severu Slovenije, delu bivše Jugoslavije. Nakon završene gimnazije preselio se u Ljubljanu, gde je studirao arheologiju. Postdiplomske studije nastavio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Freie Universität u Berlinu, i odbranio doktorat na temu Arheologija gvozdenog doba istočnih Alpa i Balkana 2018. godine. Do sada je objavio dva romana: Odrekanje svetlobi (Odricanje svetlosti, 2013) i Urnebes (2016), kao i nekoliko kratkih priča, pesama i jednu ilustrovanu knjigu arheoloških bajki za decu. Pevač je i gitarista post-punk benda 2nd bsx murder.

Projekat Reading Balkans: Borders vs. Frontiers je nastavak projekta Reading Balkans koji je bio podržan od strane programa Kreativna Evropa 2017. Ovog puta fokus je na temi granica i saradnji sa piscima izbeglicama – u vreme kada stare rane iz balkanskih ratova još nisu zaceljene, pitanja naših granica još nisu rešena, a nove politike straha i nacionalizma se grade kada izbeglice prolaze kroz naš region – kroz naše aktivnosti želimo da radimo na dijalogu, debati i dubljem razumevanju naših stvarnih problema.

Boravak Iztoka Vrenčura u KROKODILovoj Kući za pisce podržan je od strane programa Kreativna Evropa, Evropske mreže za književnost Traduki, kao i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.