UŽIVO PROGRAM TREĆE VEČERI PRATITE OVDE / BEOGRADSKA DEBATA O EVROPI: “MOGUĆNOST EVROPE 2.0”
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
19063
post-template-default,single,single-post,postid-19063,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

UŽIVO PROGRAM TREĆE VEČERI PRATITE OVDE / BEOGRADSKA DEBATA O EVROPI: “MOGUĆNOST EVROPE 2.0”

UŽIVO PROGRAM TREĆE VEČERI PRATITE OVDE / BEOGRADSKA DEBATA O EVROPI: “MOGUĆNOST EVROPE 2.0”

Beogradska debata o Evropi 2020 pod nazivom “Mogućnost Evrope 2.0” održaće se treće večeri festivala u nedelju 30. avgusta od 20 časova, na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije u Beogradu. Okupiće neke od najeminentnijih evropskih i regionalnih intelektualaca i stručnjaka iz različitih oblasti (umetnici, pisci, kulturni radnici, profesionalci i teoretičari, sociolozi, istoričari, filozofi, aktivisti). U okviru tri debatna kruga bavićemo se nekim od najvažnijih pitanja s kojima se Evropa i Evropljani danas suočavaju. Glavna tema četvrte Beogradske debate o Evropi biće pandemija COVID-19 kao i njene globalne te posebno evropske implikacije.  

Debatni krugovi ovogodišnje Beogradske debate o Evropi su:

  1. Budućnost stabilokratija (u svetlu pandemije virusa Covid-19)
  2. Centralna Evropa (između utopijskih snova i distopijske stvarnosti)
  3. Nova normalnost

PRVI DEBATNI KRUG: BUDUĆNOST STABILOKRATIJA (U SVETLU PANDEMIJE COVID-19)

Zbog porasta desničarskog populizma na Balkanu ali i unutar EU tokom poslednjih godina te jačanja evroskeptičnih i antievropskih stranaka i pokreta te autoritarnih političkih lidera, nastavak politike širenja EU nije izgledan bez osnaženja onog dela populacije koji aktivno povezuje EU s pozitivnim stavovima i iskustvima. S druge strane, nagla i neočekivana promena globalne paradigme podstaknuta pandemijom virusa COVID-19 kao da dodatno podstiče ove procese koji Evropu, ali i čitavu planetu, vode dalje u pravcu veće zatvorenosti u okvire nacionalnih država, akutnog parohijalizma i sve manje sklonosti za uzajamnu saradnju i otvorenost. Da li su ovi procesi izvesni i neizbežni ili predstavljaju tek inicijalnu reakciju grča pred nepoznatim te želje za stabilnošću po svaku cenu pa i po cenu demokratskog kapaciteta? Da li je naša budućnost jednako deprimirajuća kao sadašnjost? Ili ipak postoji mogućnost potencijal za korenitu promenu kursa? Sve su to pitanja na koje će pokušati da odgovore učesnici prvog debatnog kruga ovogodišnje Beogradske debate o Evropi.

Učesnici: Florijan Biber (online), Boris Buden (online), Jelisaveta Blagojević
Moderira: Ljubica Gojgić

CENTRALNA EVROPA (IZMEĐU UTOPIJSKIH SNOVA I DISTOPIJSKE STVARNOSTI)

U drugom debatnom krugu Beogradske debate o Evropi bavićemo se specifičnim položajem centralne Evrope između utopijskih snova i distopijske stvarnosti kao i kritičkom analizom dinamičnog odnosa specifičnog kulturnog samopouzdanja karakterističnog za srednjevropske zemlje i političkog, društvenog, kulturnog i pa rasnog konzervatizma koji je u zemljama poput Mađarske, Poljske ili Hrvatske tokom poslednjih godina u oštrom porastu. Treba li Evropu štititi od imigranata i izbeglica i svih onih koji žele da se nađu u njenom okrilju? Treba li podizati još više zidove, navijati sve veće kolutove bodljikave žice, neumorno podsećati na inherentne (hrišćanske) vrednosti i voditiu bespoštedni rat protiv svih koje precipiramo kao drugačije. Da li je ideja nepomirljivosti kultura zauvek utemeljena u centralnoevropskim narativima? Učesnici drugog debatnog kruga ovogodišnje Beogradske debate o Evropi nastojaće da rasvetle neke od ovih nedoumica.

Učesnici: Mihal Kozlovski, Katarina Peović (online)
Moderira; Igor Štiks

NOVA NORMALNOST

Iako termin “nova normalnost” zapravo uopšte nije nov – iskovan je 2008. povodom globalne finansijske krize – on je doživeo podrobnu redefiniciju pojavom novog koronavirusa početkom 2020. Učesnici trećeg debatnog kruga Beogradske debate o Evropi pokušaće da pruže odgovore na pitanja kao što su: Koji su najvažniji elementi „nove normalnosti“? Koju vrstu prilagođavanja “nova normalnost” zahteva od društava a koju od pojedinaca u okvirima politike, ekonomije, kulturnih odnosa i kontakata? Šta sve to zajedno znači za budućnost Evropske Unije a šta za evropski kontinent u celini? I, poslednje, ali ne najmanje važno, postoje li pozitivne posledice “nove normalnosti” i ako da – koje su?

Učesnici: Ole Bergman (online), Migel Roan (online), Darija Medić
Moderira: Uroš Krčadinac

Zbog ograničenog broja mesta, prijave su obavezne na e-mail adresu office@krokodil.rs.

Obavezno je nošenje zaštitne maske.

Događaj je podržala Ambasada Savezne Republike Nemačke u Srbiji.

Nemačka ambasada sa zadovoljstvom podržava središnji događaj ovogodišnjeg Festivala KROKODIL – Beogradsku debatu o Evropi. Od 1. jula 2020. godine Nemačka predsedava Savetom Evropske unije. Program nemačkog predsedavanja EU usredsređen je na uticaj pandemije COVID-19 kao i na njene ekonomske i socijalne posledice u celoj Evropi. Cilj je pomoći EU da izađe iz trenutne krize jača, ujedinjenija i s novim osećajem solidarnosti. Ovo je sažeto u sloganu Predsedništva – „Zajedno za oporavak Evrope“.