EAT & TALK #6: AUSTRIJA
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
19399
post-template-default,single,single-post,postid-19399,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

EAT & TALK #6: AUSTRIJA

EAT & TALK #6: AUSTRIJA

Subota, 5. decembar od 19 sati
KROKODILov Centar za savremenu književnost
Karađorđeva 43 (ulaz sa Malih stepenica)
Događaj se može pratiti samo putem YouTube kanala Krokodil Engaging Words – neophodno je da se prijavite na email office@krokodil.rs

Naš omiljeni program Eat & Talk vraća se i šesti put zaredom, ovaj put sa namerom da vas odvedemo u jednu od vodećih kulturnih i kulinarskih prestonica Evrope. Poslednji mesec u godini, dakle, obeležavamo u duhu Austrije, a 5. decembra u 19h pozivamo vas na tradicionalnu Eat & Talk večeru sa probranim bečkim poslasticama. 

Zbog novih mera, hranu i prateći sadržaj dobijate dostavljene na kućnu adresu, dok live stream programskog dela možete pratiti na našem YouTube kanalu, a uputstvo za naručivanje menija dobijate pri prijavi.

Kao počasni gost dolazi nam Dragan Velikić, pisac i bivši ambasador Srbije u Austriji. U razgovoru s Milicom Joksimović iz Udruženja KROKODIL biće reči o tri istaknuta dela književnosti ove zemlje od početka XX veka do današnjih dana: 

“Radecki-marš” Jozefa Rota
“Vitgenštajnov nećak” Tomasa Bernharda 
“Ledeni” Roberta Šindela

Pored književnosti, razgovor će se ticati i specifičnosti zemlje koja je kroz vekove vršila snažan uticaj na Srbiju i ostatak regiona. Muzička pratnja dolazi nam u vidu najsavremenijih glasova avangardne elektronske scene Austrije, sakupljenih u specijalnu plejlistu sastavljenu od strane Austrijskog kulturnog foruma. Osim toga, u pauzama za jelo moći ćete da pogledate i izbor austrijskih kratkih filmova zahvaljujući Austrijskom kulturnom forumu. 

U kompletnom meniju čekaju vas i tri klasična jela, pažljivo pripremljena po uputstvima najboljih recepata austrijske kulinarske umetnosti. 

Rindsuppe mit Leberknödel – tradicionalna bečka supa sa knedlama od juneće džigerice
Tafelspitz – juneći narezak sa korenastim povrćem, kroketima od krompira, kremastim spanaćem i umakom od jabuke i rena 
Kaiserschmarrn – omiljeni desert poslednjeg austrijskog cara – Franca Jozefa
Almdudler – ukusni, gazirani napitak od jabuke, soda-vode, meda i mešavine začina

Zbog trenutne epidemiološke situacije, Eat & Talk večeru organizujemo u hibridnoj formi. BEČKI MENI po ceni od 1800 dinara dobijate na kućnu adresu, uz prateći sadržaj:

  • link za live stream događaja, 
  • zasebna zaključana Spotify plejlista sa austrijskom muzikom, 
  • booklet s fragmentima odabrane proze, biografijama troje predstavljenih autora, intervjuom sa Draganom Velikićem i zanimljivim pratećim tekstovima,
  • decembarsko izdanje KROKODILovih  Vesti s obaveštenjima o predstojećim programima i aktivnostima i 
  • jedan primerak knjige iz KROKODILove edicije Zajednička čitaonica.

Pridružite nam se na ovom šestom po redu kulinarsko-književnom poduhvatu i istražite zajedno s nama finese austrijske kulture s kojima do sada možda niste imali prilike da se susretnete ili obnovite svoja sećanja na ono najbolje što ova nama bliska zemlja ima da ponudi. 

Prijatno!

Događaj je podržao Austrijski kulturni forum.