Promocija knjige Rajke Glušice “Crnogorski jezik i nacionalizam”
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
19363
post-template-default,single,single-post,postid-19363,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Promocija knjige Rajke Glušice “Crnogorski jezik i nacionalizam”

Utorak, 24.novembar od 19 časova

KROKODILov Centar

Karađorđeva 43 (ulaz sa Malih stepenica)

Broj gostiju je ograničen, a rezervacije su obavezne putem e-mail adrese office@krokodil.rs

“Crnogorski jezik i nacionalizam” je knjiga crnogorske lingvistkinje Rajke Glušice koja se ove godine pojavila u izdanju Biblioteke XX Vek. Pridružite nam se na promociji ovog provokativnog publicističkog ostvarenja u utorak 24. novembra u 19 časova u KROKODILovom Centru. 

Ivan Čolović, antropolog, osnivač i urednik izdavačke kuće Biblioteka XX Vek, Nađa Bobičić, književna kritičarka, kao i sa sama autorka, Rajka Glušica, diskutovaće o implikacijama koje sa sobom nose uveliko prisutni nacionalistički narativi oko crnogorskog jezika i njegovog porekla. 

Počev od raspada bivše Jugoslavije pa sve do današnjih dana, restandardizacija crnogorske varijante policentričnog zajedničkog jezika okrenula se dokazivanju autohtonosti i posebnosti ovog jezika i njegovog govornog područja u globalu. O ovom fenomenu i njegovoj problematičnosti, autorka Rajka Glušica govori iz perspektive gramatike, pogrešne metodologije, dve verzije pravopisa i, konačno, samog nacionalizma, usko vezanog za crnogorsko jezičko pitanje. 

“U Crnoj Gori je umjesto naučnog pristupa standardnom jeziku i njegovoj kodifikaciji pobijedilo nacionalističko shvatanje jezika kao osnovnog identitetskog obilježja nacije i države,” objašnjava autorka u predgovoru svoje knjige, kojom je prizvala srdžbu i razne negativne reakcije države u kojoj živi. 

Samim svojim postojanjem, knjiga “Crnogorski jezik i nacionalizam” otvorila je sijaset pitanja bitnih kako za samu Crnu Goru, tako i za čitav region. Čekamo vas u utorak 24. novembra od 19 časova u KROKODILovom Centru i pozivamo vas da se aktivno uključite u ovaj interesantan i dinamičan razgovor. 

Promocija će biti emitovana i na YouTube kanalu Krokodil Engaging Words. 

Za više informacija pišite nam na office@krokodil.rs