KOKTEL KULTURA: NEKADAŠNJI I SADAŠNJI KOSMOPOLITIZAM AUSTRIJE
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
19429
post-template-default,single,single-post,postid-19429,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

KOKTEL KULTURA: NEKADAŠNJI I SADAŠNJI KOSMOPOLITIZAM AUSTRIJE

Koktel kultura: nekadašnji i sadašnji kosmopolitizam Austrije

Četvrtak, 17. decembar u 19h
YouTube kanal Krokodil Engaging Words
Radni jezik: engleski

U četvrtak, 17. decembra u 19 časova, na debati pod nazivom “Koktel kultura: nekadašnji i sadašnji kosmopolitizam Austrije” razgovaraće se o društvenim i etničkim grupama, kulturama i pogledima na svet koji su uticali na Beč i Austriju pre, tokom i nakon perioda Habzburga, kao i o različitim uticajima koji do danas oblikuju ovaj grad i ovu zemlju.

Nakon vesti o terorističkom napadu u Beču koji se desio prošlog meseca, bezbednost ovog grada koji vekovima doživljavamo kao neuništiv i kosmopolitski dovedena je u pitanje a specifična samosvest Austrijanaca tim činom snažno uzdrmana. O tome kakav je suživot Beču potreban i da li je moguće restaurirati suštinski osećaj mira i sigurnosti te na koji način kultura i umetnost mogu da utiču na te procese samo su neka od pitanja s kojima će novinarka Ljubica Gojgić suočiti svoje sagovornike – politikologa Ivana Vejvodu iz bečkog Instituta za humanističke nauke i Andreasa Pitlera, poznatog austrijskog pisca i istoričara aktivnog i na političkoj sceni ove zemlje.

Beč, metropola obeležena umetničkim i intelektualnim nasleđem, muzejima i palatama naizgled pruža sigurnu luku svakome ko je traži. Šta se, međutim, događa onda kada jedan tragičan događaj odjednom osvetli mnoge nemire koji ključaju ispod poslovično mirne površine ovog grada? Da li je multikulturalizam Beča u svojoj doslovnosti ikada postojao i šta se dešava kada shvatimo da i u tu, kao i u mnogim evropskim gradovima, zajedno s visokom kulturom, umetnošću, tradicijom, modernošću žive i nasilje, nezadovoljstvo, ljutnja, otuđenje pa čak i terorizam?

Pridružite nam se u četvrtak, 17. decembra od 19 časova na YouTube kanalu Krokodil Engaging Words i pomozite nam da uspostavimo diskusiju o jednoj kompleksnoj i važnoj temi koja okupira mnoge zemlje Evropske Unije danas. Razgovor je na engleskom jeziku.

Događaj je podržao Austrijski kulturni forum.