“Regionalna mreža za kulturnu raznolikost”- poziv za prijavu projekata 2020
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
19550
post-template-default,single,single-post,postid-19550,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

“Regionalna mreža za kulturnu raznolikost”- poziv za prijavu projekata 2020

“Regionalna mreža za kulturnu raznolikost”- poziv za prijavu projekata 2020

Regionalna mreža za kulturnu raznolikost – READ je regionalni projekat koji se realizuje uz podršku EU. Cilj ovog projekta je da akterima civilnog društva omogući da neguju demokratske vrednosti i aktivno doprinose interkulturalnoj toleranciji, s posebnim fokusom na organizacije namenjene mladima.

Projekat READ implementira Gete Institut u Skoplju, zajedno sa  sledećim partnerskim organizacijama: Udruženje KROKODIL (Srbija), Center for Balkan Cooperation – Loja (Severna Makedonija), Instituti i Librit dhe i Promocionit (Albanija), Kalem Culture Association (Turska) i Qendra Multimedia (Kosovo).

Zajedno sa šest organizacija civilnog društva koje čine konzorcijum ovog projekta, cilj Regionalne mreže za kulturnu raznolikost je povećanje kapaciteta do 90 kulturnih inicijativa kroz donacije, treninge i umrežavanje tokom četiri godine. OCD su veoma važne za uspeh ovog projekta s obzirom na to da imaju značajan uticaj na kulturu i društvene promene.

Naš prvi otvoreni poziv za prijave projekata objavljuje se za organizacije iz pet partnerskih zemalja koje se mogu prijaviti za finansijsku podršku u oblasti prevođenja, izdavaštva i/ili promocije regionalne kulture u cilju povećanja svesti o književnosti van nacionalnog konteksta. U ovom prvom pozivu biće podržano do 30 organizacija civilnog društva iz Albanije, Kosova, Severne Makedonije, Srbije i Turske.

Organizacije koje apliciraju treba da budu:

  • neprofitne organizacije;
  • organizacije civilnog društva;
  • direktno odgovorne za pripremu i menadžment projekta zajedno s eventualnim saradnikom ili saradnicima;
  • registrovane u Albaniji, Kosovu, Severnoj Makedoniji, Srbiji ili Turskoj barem 6 meseci pre objavljivanja ovog konkursa;
  • aktivno posvećene jednoj ili većem broju tematskih oblasti koje su relevantne za ovaj otvoreni poziv

Poziv je podeljen u dva segmenta:

  • Otvoreni poziv za interkulturalne projekte teži promociji međukulturalne saradnje u regionu. Cilj je široka podrška kulturnim inicijativama širom zemalja koje učestvuju u projektu i promocija njihovog umrežavanja i saradnje. Prihvatljivi troškovi obuhvataju produkciju različitih književnih i kulturnih inicijativa, uključujući i muziku, pozorište i multumedijalnu umetnost. Prednost imaju projekti koji nastaju u saradnji barem dve od pet ciljnih zemalja READ projekta, a posebna pažnja će biti ukazana projektima organizacija mladih. Maksimalan iznos donacije po projektu je 3000€.
  • Otvoreni poziv za podršku višejezičnih projekata u okviru Regionalne mreže za kulturnu raznolikost teži pružanju podrške književnim ostvarenjima iz ciljnih zemalja. Očekivani rezultat podržanih projekata su prevodi i promocija regionalnih književnosti, odnosno autora s teritorije Zapadnog Balkana i Turske. Prihvatljivi troškovi obuhvataju otkup prava, prevod, dizajn, prelom i štampu, kao i promociju objavljenog izdanja. Maksimalan iznos donacije po projektu je 2000€.

U obzir se uzima samo jedna prijava po organizaciji.

Više informacija o pozivu može se pronaći ovde.