GIGANTOMAHIJA #8: LEVA, LEVA
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
20145
post-template-default,single,single-post,postid-20145,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

GIGANTOMAHIJA #8: LEVA, LEVA

GIGANTOMAHIJA #8: LEVA, LEVA

Gigantomahija #8: Leva, leva
Petak, 21. maj od 19:30 sati
KROKODILov Centar za savremenu književnost
Karađorđeva 43 (ulaz sa Malih stepenica)
Učestvuju: Radomir Lazović i Filip Balunović

Broj gostiju je ograničen, a prijave su obavezne na office@krokodil.rs.
Livestream događaja možete pratiti na YT kanalu Krokodil Engaging Words putem sledećeg linka: https://youtu.be/S2Euhm8dYwM

Povodom (neočekivanog?) uspeha političke platforme MOŽEMO! na lokalnim izborima u Hrvatskoj, u petak, 21. maja od 18 sati u KROKODILovom Centru organizujemo Gigantomahiju #8 pod nazivom Leva, leva. U razgovoru učestvuju Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd i politikolog Filip Balunović.

Gigantomahija je specifičan format u kojem u okviru tri brzinske, petnaestominutne runde dve ličnosti bez medijacije raspravljaju o jednoj aktuelnoj društvenopolitičkoj temi. Ovoga puta teme rundi su:

RUNDA 1) REVOLUCIJA? ili O značaju političkog zaokreta ulevo u Hrvatskoj

RUNDA 2) PROTIV OVNOVSKO-PLEMENSKE SVESTI ili Kakva nam je levica potrebna u regionu odavno zaraženom uskogrudošću nacionalističkih koncepata?

RUNDA 3) BUDUĆNOST SADA ili Ima li šanse za sličan preobražaj političkog pejzaža u Srbiji i drugim post-jugoslovenskim zemljama?

Radomir Lazović je rođen 1980. godine u Beogradu. Aktivan je u civilnom sektoru više od 10 godina u oblasti kulturnih politika; participacije građana u donošenju odluka o razvoju grada; građanskih, političkih i socijalnih prava; demokratskih inovacija i medija. Tokom proteklih godina učestvovao je u pokretanju nekoliko inicijativa i pokreta (kao što su Ulična galerija, Inex fim, Bioskopi: Povratak otpisanih, Okupacija bioskopa Zvezda, Ministarstvo prostora, Ne davimo Beograd) koji se zalažu za inovativnu upotrebu javnih prostora, pravično upravljanje resursima, transformaciju javnih usluga i pravedno, solidarno i demokratsko društvo. Od 2015. do 2017. bio je predsednik upravnog odbora Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

Filip Balunović je politikolog i teoretičar. Rođen je 1987. godine u Beogradu, a trenutno živi u Zagrebu. U oktobru 2014. godine objavio je knjigu Beleške sa slobode. Uređuje i vodi blog Levo smetalo, bavi se proučavanjem političke filozofije, teorije politike, međunarodnih odnosa, eurointegracija i političke ekonomije. Izvršni je urednik Le Monde Diplomatique Srbija te doktorant na Univerzitetu u Firenci.