Otvaranje izložbe “Mene” slikarke Erne Paljevac
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
20093
post-template-default,single,single-post,postid-20093,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Otvaranje izložbe “Mene” slikarke Erne Paljevac

Petak, 7. maj u 18 časova

KROKODILov Centar Karađorđeva 43, ulaz sa Malih stepenica

Broj mesta je ograničen, nošenje maski u prostoru je obavezno, a prijave se vrše preko email adrese office@krokodil.rs

U petak, 7. maja u 18 časova u KROKODILovom Centru, održaće se svečano otvaranje samostalne izložbe mlade novovaroške i novosadske umetnice Erne Paljevac. Izložbu “Mene” čini serija slika u tehnici tempere na papiru, nastala kao rezultat intospekcijskog istraživanja ove samouke slikarke o pitanju ličnosti, njenog mesta u celini i raznoraznih sila koje na nju deluju.

Erna Paljevac prati motiv ličnosti kroz portrete i autoportrete u različitim fazama njenog postojanja. Ove “mene” nalaze se u konstelaciji elemenata i energija unutar niza stvarnosti – počev od one psihičke stvarnosti misli, osećanja, želja i snova, pa do one kosmičke stvarnosti i svih unutar nje delujućih znakova.

Inspiracija za ovu izložbu leži, kako sama umetnica kaže, u 96 zakona kojima je podvrgnut Mesec – 48 zakona Zemlje, 24 zakona planeta, 12 zakona Sunca, 6 zakona svih zvezda i 3 zakona svih svetova. Ne čudi, dakle, što vas na radovima Erne Paljevac čekaju psihodelična nebeska tela i bajkovite ženske figure iz nekog paralelnog sveta.

Svaka tačka na slici predstavlja zvezdu za sebe, tako da se svakim završenim radom rađa kosmos koji publiku uvlači u svet snova, iluzija i nečeg nepoznatog. Mada dele zajedničku temu, nijedna slika nije u potpunosti ista, te svaka od njih na poseban način mami svoje gledaoce.

Erna koristi temperu kao glavnu tehniku jer smatra da su upravo te boje najpodobnije za dostizanje psihodeličnog momenta. Slike su žive, a niz tačkica, koje kod publike stvaraju osećaj optičke varke, nadražuju oko i prebacuju u jednu intimnu atmosferu u duhu secesije ranog 20. veka.

Pridružite nam se u petak, 7. maja u 18 časova na otvaranju samostalne izložbe Erne Paljevac, slikarke u usponu čije će vas “Mene” ostaviti duboko zadubljene u niz slika koje vas do početka juna čekaju u KROKODILovom Centru.

Vidimo se!