Tribina “Češka i Balkan kroz decenije”
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
20122
post-template-default,single,single-post,postid-20122,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Tribina “Češka i Balkan kroz decenije”

Sreda, 19. maj u 18 časova

KROKODILov Centar

Karađorđeva 43, ulaz sa Malih stepenica

Live prenos na YT kanalu @Krokodil Engaging Words

Broj gostiju je ograničen, nošenje maski je obavezno, a rezervacije se vrše putem adrese office@krokodil.rs

U sredu, 19. maja u 18 časova u KROKODILovom Centru, autorka Blanka Čehova i prevoditeljka Zorica Ilić razgovaraće zajedno sa prevodiocem Urošem Nikolićem o bogatim i kompleksnim odnosima između dve zemlje koje ih povezuju: Češkoj i Srbiji. 

Kao drugi događaj u okviru meseca Češke u KROKODILovom Centru, tribina “Češka i Balkan kroz decenije” nastaviće našu diskusiju o kulturi ovog bisera Istočne Evrope i različitih načina na koje se prožima u našu svakodnevicu. Iako možda na prvi pogled deluje da između ove dve zemlje trenuntno i nema preteranih dodirnih tačaka, Blanka Čehova i Zorica Ilić će, uz moderaciju Uroša Nikolića, otvoriti diskusiju o svim onim spojnicama koje su Jugoslaviju i Čehoslovačku nekada činile dvema stranama iste medalje. 

Bilo da je u pitanju umetnost, istorija, sport, književnost ili specifična kulturna podloga – relacije između Balkana i Češke stvarale su se decenijama unazad. Ovu zajedničku prošlost raščlanila je, pak, heterogena budućnost: dok je jedna zemlja doživela post-komunistički procvat, druga je, čini se, nastavila da luta. U čemu se nalaze ove tačke razlaza, kada je, svega tridesetak godina ranije na ovim prostorima deljena ista sudbina? Kako su ove dve zemlje nastavile da utiču jedna na drugu? I da li postoji način da u 21. veku povratimo nekadašnju bliskost?

Pridružite se Blanki Čehovoj, Zorici Ilić i Urošu Nikoliću  u sredu, 19. maja u 18 časova, na tribinskom programu KROKODILovog Centra pod nazivom “Češka i Balkan kroz decenije” i pomozite nam da nađemo odgovore na ova pitanja. 

Broj gostiju je ograničen, nošenje maski je obavezno, a rezervacije se vrše putem adrese office@krokodil.rs