Umetnici govore! S01E01: Slavko Bogdanović
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
20125
post-template-default,single,single-post,postid-20125,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Umetnici govore! S01E01: Slavko Bogdanović

Četvrtak, 20. maj u 18 časova

KROKODILov Centar 

Karađorđeva 43 (ulaz sa Malih stepenica)

LIVE @ YT Krokodil Engaging Words 

Nošenje maski u prostoru je obavezno, broj mesta je ograničen, a rezervacije se vrše preko email adrese office@krokodil.rs

U četvrtak, 20. maja u 18 časova, Udruženje KROKODIL i Srpske lepe umetnosti započinju sa prvim u nizu serije razgovora pod nazivom Umetnici govore! Pridružite se istoričaru umetnosti Branislavu Dimitrijeviću i njegovom prvom gostu: konceptualnom umetniku Slavku Bogdanoviću.

Savremeni (vizuelni) umetnici retko su učesnici javnih razgovora, a njihov je rad daleko manje poznat u javnom prostoru. Namera ove serije je da otvori govornu perspektivu savremene umetnosti i pokaže da je umetnost pre svega forma mišljenja koja se opire rutiniziranoj, administrativnoj i kultur-industrijskoj logici savremene kulture.

Serijal Umetnici govore! Ima nameru da podstakne prostor za istraživanja, saznanja i kritičnost, ali i za užitak “osuđenosti na umetnost”. Pomozite nam da premostimo jaz između pretpostavke da umetnici “govore kroz svoja dela” i savremenih konvencija da umetnici govore kroz napisane iskaze o svom radu.

Kao prvi u ovoj seriji najavljujemo razgovor sa Slavkom Bogdanovićem, jednim od pionira konceptualne umetnosti u Srbiji, s kojim će autor serijala Branislav Dimitrijević razgovarati o grupi KOD, o časopisima Index i Új Symposion, o reizmu i konkretnoj poeziji, o demokratskom centralizmu i porezu na promet, o Bijenalu mladih u Parizu 1971, o kritici svega postojećeg i Pismu jugoslovenskoj javnosti. A takođe i o partiji i o zatvoru, i o razlozima za i protiv umetnosti.

Moto ovih razgovara preuzimamo od urugvajskog umetnika i teoretičara Luisa Camnitzera: “Umetničko mišljenje je meta-disciplina koja pomaže da proširimo ograničenja drugih oblika mišljenja. Umetničko mišljenje omogućava poigravanje sa taksonomijama, otvara ilegalne ili subverzivne veze, stvara alternativne sisteme, odbacuje ustoličene poretke i razvija kritičku misao i kritičko osećanje svega.”

Pridružite nam se u četvrtak, 20. maja u 18 časova u KROKODILovom Centru, na prvom izdanju novog programa Branislava Dimitrijevića – Umetnici govore!

Nošenje maski u prostoru je obavezno, broj mesta je ograničen, a rezervacije se vrše preko email adrese office@krokodil.rs