Otvaranje prodajne izložbe “Seks bez nasilja” Igora Kordeja
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
20193
post-template-default,single,single-post,postid-20193,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Otvaranje prodajne izložbe “Seks bez nasilja” Igora Kordeja

Utorak, 8. jun u 18 časova
KROKODILov Centar
Karađorđeva 43, ulaz sa Malih stepenica
Učestvuju: Igor Kordej, Igor Štiks
Live stream razgovora biće emitovan na sledećem linku s početkom u 19 časova: https://youtu.be/yzl2eSqIzjs
Broj gostiju je ograničen, rezervacije se vrše putem email adrese office@krokodil.rs, a nošenje maski u prostoru je obavezno.

Svetski poznat strip crtač Igor Kordej uskoro i u KROKODILovom Centru! U utorak, 8. juna, u 18 časova pridružite nam se na svečanom otvaranju samostalne prodajne izložbe ovog neverovatnog umetnika pod naslovom “Seks bez nasilja”, kao i na razgovoru koji će voditi pisac Igor Štiks.

Pravo iz arhive Igora Kordeja stižu nam radovi koji godinama bukte internacionalnom scenom, ruku pod ruku s delima koje će publika prvi put imati priliku da vidi u okviru ove izložbe. “Seks bez nasilja” predstavlja kolekciju više od dvadeset radova iz opusa ovog umetnika, izrađenih u raznim stilovima i tehnikama tokom više decenija njegove karijere. Senzualne scene iz paralelnih dimenzija, erotizovani kadrovi fantastičnih svetova, prizori iz budoara mašte – ovi neverovatni, često i provokativni crteži, koje ćete do početka septembra moći da vidite na zidovima KROKODILovog Centra, transportovaće vas pravo u središte imaginacije Igora Kordeja.

“Što je to u slikama, crtežima, ilustracijama Igora Kordeja što uznemiruje, uzbuđuje, zadirkuje, napaljuje?” pita otvoreno Igor Štiks tokom procesa pripreme izložbe. “Skriveni detalj, eksplicitna anatomija, melankolija bordela, odraz u ogledalu? Legenda svjetskog i našeg stripa pred nama razgolićuje izbor iz četrdesetogodišnje karijere, donoseći objavljene i, još važnije, neobjavljene naslovnice zbog kojih mu se prijetilo tužbama, filigranske crteže s motivima iz svojih stripova, radove u kojima komunicira sa Schieleom, Muchom ili skandaloznim omotom jednog albuma Scorpionsa, kao i sliku pronađenu u arhivu njemu sličnog zagrebačkog provokatora Tomislava Gotovca. U ova hipohondrična vremena, to je dionizijski poziv na oslobođenje. Za one koji ga mogu podnijeti.”

Pridružite nam se 8. juna u 18 časova u KROKODILovom Centru na otvaranju prodajne izložbe “Seks bez nasilja”, a do početka septembra iskoristite priliku i obezbedite sebi printove omiljenih radova Igora Kordeja s potpisom autora.

Za one koji nisu u mogućnosti da nam se pridruže, live stream razgovora između Igora i Igora biće emitovan na našem YouTube kanalu Krokodil Engaging Words sa početkom u 19 časova preko sledećeg linka: https://youtu.be/yzl2eSqIzjs

Vidimo se!

Broj gostiju je ograničen, rezervacije se vrše putem email adrese office@krokodil.rs, a nošenje maski u prostoru je obavezno.

Igor Kordej rođen je u Zagrebu 1957. i jedan je od najplodnijih i najuspešnijih strip autora i ilustratora u regiji i šire. Profesionalna karijera teče mu, uglavnom uzlaznom putanjom, vec preko 40 godina. Radovi su mu objavljivani širom Evrope, SAD, Kanadi i Latinskoj Americi, i nalaze se u brojnim javnim i privatnim kolekcijama, od Nacionalne kongresne knjižnice u Washingtonu, do Lucasovog filmskog studija. Od brojnih izdavača s kojima je surađivao tokom godina treba spomenuti: Heavy Metal magazin, Marvel, DC Comics , Dark Horse u SAD, te Dargaud, Humanoides Associes, Toutain, Silvester Strips i Algoritam u Europi. Poslednjih godina radi kao «kućni autor» za francuski Delcourt, za kojeg radi simultano na raznim strip serijalima koji se licencno objavljuju širom sveta – «Tajna istorija», » Srce bitaka», «Taras Buljba» , «Empire», «Keltos», «30 srebrnjaka» , «Dan D» , «Mi mrtvi» I “Marshal Bass”. Živio je nakratko u Danskoj i godinama u Kanadi. 2006. se vraća u domovinu živi i radi na relaciji Zagreb – Beograd. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Igor Štiks (Sarajevo, 1977) pisac je i univerzitetski profesor. Objavio je nagrađivane romane “Dvorac u Romanji” (2000) i “Elijahova stolica” (2006), koji su do danas prevedeni na petnaest jezika, a 2017. i roman “Rezalište”. Pozorišna predstava “Elijahova stolica”, u režiji Borisa Liješevića, osvojila je Grand Prix BITEF-a 2011. Liješević je 2015. na scenu Sarajevskog ratnog teatra postavio prvi dramski tekst Igora Štiksa, “Brašno u venama”, a 2017. na scenu postavio i njegovu dramu “Zrenjanin”. Londonski Bloomsbury objavio je 2015. njegovu studiju “Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States: One Hundred Years of Citizenship” koju je potom objavila i zagrebačka Fraktura (2016). Kourednik je zbornika “Citizenship after Yugoslavia” (2012) i “Citizenship Rights” (2013). Sa Srećkom Horvatom objavio je esej “Pravo na pobunu” (Fraktura, 2010) i uredio zbornik “Dobro došli u pustinju postsocijalizma” (englesko izdanje Verso, 2015; Fraktura, 2015). Štiks je i autor knjige knjiga pesama “Povijest poplave” (2008). Za svoj književni i javni rad dobio je francusko odlikovanje Vitez umetnosti i književnosti.