UMETNICI GOVORE! S01E03: MILORAD MLADENOVIĆ
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
20427
post-template-default,single,single-post,postid-20427,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

UMETNICI GOVORE! S01E03: MILORAD MLADENOVIĆ

UMETNICI GOVORE! S01E03: MILORAD MLADENOVIĆ

Umetnici govore! S01E03: Milorad Mladenović
Četvrtak, 15. jul u 18 časova
KROKODILov Centar 
Karađorđeva 43 (ulaz sa Malih stepenica)
Učestvuju: Milorad Mladenović i Branislav Dimitrijević

U četvrtak, 15. jula u 18 časova, u saradnji sa Srpskim lepim umetnostima nastavljamo niz razgovora pod nazivom Umetnici govore! Pridružite se istoričaru umetnosti Branislavu Dimitrijeviću i njegovom trećem gostu, Miloradu Mladenoviću – umetniku, profesoru na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Savremeni (vizuelni) umetnici retko su učesnici javnih razgovora, a njihov je rad daleko manje poznat u javnom prostoru. Namera ove serije je da otvori govornu perspektivu savremene umetnosti i pokaže da je umetnost pre svega forma mišljenja koja se opire rutiniziranoj, administrativnoj i kultur-industrijskoj logici.

Serijal Umetnici govore! Ima nameru da podstakne prostor za istraživanja, saznanja i kritičnost, ali i za užitak “osuđenosti na umetnost”. Pomozite nam da premostimo jaz između pretpostavke da umetnici “govore kroz svoja dela” i savremenih konvencija da umetnici govore isključivo kroz napisane iskaze o svom radu.

Nakon Slavka Bogdanovića i Milice Tomić, treći gost serijala Umetnici govore! Biće Milorad Mladenović s kojim će autor serijala Branislav Dimitrijević razgovarati o SKC-u devedesetih, o umetnosti kao arhitekturi, o hlađenju estetike i neposrednim kontekstima, o izboru i odgovornosti, o strahu od ništa, o prvom, drugom i Trećem Beogradu, o pismima prijatelju i o tome kako je govorio arhitekta, o školskim tablama i stolicama, o učešću na konkursima i prinudnom radu.

Moto ovih razgovara preuzimamo od urugvajskog umetnika i teoretičara Luisa Camnitzera: “Umetničko mišljenje je meta-disciplina koja pomaže da proširimo ograničenja drugih oblika mišljenja. Umetničko mišljenje omogućava poigravanje sa taksonomijama, otvara ilegalne ili subverzivne veze, stvara alternativne sisteme, odbacuje ustoličene poretke i razvija kritičku misao i kritičko osećanje svega.”

Pridružite nam se u četvrtak, 15. jula u 18 časova u KROKODILovom Centru, na trećem izdanju programa Umetnici govore!