Umetnici govore S01E04 – linkovi za video radove Katarine Zdjelar
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
20744
post-template-default,single,single-post,postid-20744,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Umetnici govore S01E04 – linkovi za video radove Katarine Zdjelar

Umetnici govore S01E04 – linkovi za video radove Katarine Zdjelar

U okviru četvrte epizode prvog serijala programa “Umetnici govore”, u četvrtak 21. oktobra od 19 do 21 časova u KROKODILovom centru, istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević razgovaraće sa savremenom umetnicom, teoretičarkom, profesorkom i aktivistkinjom Katarinom Zdjelar.

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da je umetnica omogućila besplatan pristup  za tri video rada “Shoum”, “Rise Again” i “Reading ‘Europe Where Have You Displaced Love?'” koji se nalaze na Vimeo platformi. Od 20. oktobra u 18 sati do početka razgovora, 21. oktobra u 19 sati, možete pogledati radove i pripremiti se za razgovor. Delo Katarine Zdjelar odlikuju kako teorijsko, tako i praktično istraživanje zvuka, posebno glasa, analiza političkih i socijalnih dimenzija muzičkog sveta, refleksije različitih identiteta u različitim kontekstima kao i bavljenje politikama moći iz pozicije Drugog.

Linkovi na kojima možete pogledati radove su sledeći:
Shoum: https://vimeo.com/36410053
Rise Again: https://vimeo.com/37247401
Reading “Europe Where Have You Displaced Love?”: https://vimeo.com/330129168

Katarina Zdjelar odrasla je u Beogradu a trenutno živi u Roterdamu. Njen rad uglavnom je predstavljen u medijima pokretnih slika i instalacija, dok su središnje teme njenih teorijskih i praktičnih umetničkih interesovanja glas, muzika, zvuk i jezik. U poslednje vreme bavi se potencijalima i nasleđima pacifističkih proto feminističkih praksi, uključujući Kathe Kollwityz and Dore Hoyer. Zdjelar je diplomirala na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, zvanje Master lepih umetnosti studije stekla je na Institutu Piet Zwart u Roterdamu a završila je i dvogodišnji rezidencijalni program u Rijksakademie van beeldende kunsten u Amsterdamu. Predstavljala je Srbiju na pedeset trećem Venecijanskom bijenalu, kao i na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je prestižnih nagrada, od kojih su najnovije nagrada MMSU,nagrada Zagrebačkog salona 2019. i Dolf Henkes 2017. Katarina Zdjelar je i edukator i tutor u Institutu Piet Zwart (MA lepih umetnosti), WdKA Roterdam i na Master umetinčkim istraživačkim studijama na Kraljevskoj umetničkoj akademiji u Hagu.

Podsećamo vas i da je u prve tri epizode serijala “Umetnici govore” Branislav Dimitrijević vodio razgovore sa Slavkom Bogdanovićem, Milicom Tomić i Miloradom Mladenovićem.

Snimak četvrte epizode serijala “Umetnici govore” biće dostupan na KROKODILovom YouTube kanalu, gde možete pogledati i prethodne tri epizode.